Nu är samtliga 3g-nät i Norge avvecklade

Mobilnät Telia har dragit ur sladden i sin sista basstation i 3g-nätet.

Nu är samtliga 3g-nät i Norge avvecklade

Efter 16 år har de sista basstationerna i Telias norska 3g-nät stängts av. Eftersom Telenor redan tidigare gjort det samma så innebär det att Norge inte längre har något 3g-nät i drift.

Någonting är fel

Du är inloggad som prenumerant hos förlaget Pauser Media, men nånting är fel. På din profilsida ser du vilka av våra produkter som du har tillgång till. Skulle uppgifterna inte stämma på din profilsida – vänligen kontakta vår kundtjänst.
Telekom idag premium

Läs vidare – starta din prenumeration

  • Tillgång till vår digitala Premium-tjänst om professionell kommunikation.
  • Nischade nyhetsbrev för Professional och Contact Center.
  • Få tillgång till alla avsnitt i vår utbildnings-tv om Teams-telefoni, SD-Wan och Chattbotar.
  • Sex papperstidningar om året med tydligt fokus på Telekom-branschens viktigaste frågor.
Redan prenumerant?

Telia hade sedan tidigare stängt hela 3g-nätet i de sydligare delarna av Norge. Nu har man gjort samma sak även i de nordligaste delarna, från Trøndelag och uppåt i landet.

5g når två miljoner norrmän

Telia har moderniserat mobilnätet med ny 4g-utrustning och i viss mån även 5g, något som höjer täckningsgraden och ger väsentligt högre prestanda. Telia uppger att två miljoner norrmän i dag har tillgång till Telias 5g-nät och att man räknar med att bli först med att kunna erbjuda ett rikstäckande 5g-nät, någon gång under 2023.

– Vi fasar ut 3G-nätet för att ge plats åt framtidens teknik. Nya tjänster inom mobil kommunikation utvecklas, och användningen ökar kraftigt. De frekvenser som för närvarande används för 3G kommer att få en ny uppgift: att säkerställa ännu bättre kundupplevelser under de kommande åren, säger Georg Svendsen, chef för infrastruktur på Telia Norge.

2g lever vidare

Även om 3g-nätet nu är helt nedsläckt så kommer 2g-nätet att finnas på plats ett bra tag framöver.

– 2G och 4G kommer att samexistera med 5G under lång tid framöver. Genom att kombinera olika tekniker och frekvenser skapar vi ett robust och framtidsinriktat mobilnät, säger Georg Svendsen.

Senaste artiklarna

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Telekom idag

Telekom idag Premium

Nyhetstjänsten för dig som jobbar med professionell kommunikation. Nu med nya nischade nyhetsbrev för ditt intresseområde och utbildnings-tv.