Samuel Skott: Jag ser verkligen fram emot att vara ny på jobbet

Karriär Samuel Skott är tillbaka i hetluften igen efter nästan ett års tystnad. Telekom idag har pratat med Hiq:s nye vd och koncernchef om nya jobbet och minnena från Tele2.

Samuel Skott: Jag ser verkligen fram emot att vara ny på jobbet

I april 2021 stod det klart att Samuel Skott lämnar Tele2 efter 16 år och mängder av ledande roller. Sen blev det tyst och han avböjde intervju när vi ville prata om tiden på telekom-jätten.

Någonting är fel

Du är inloggad som prenumerant hos förlaget Pauser Media, men nånting är fel. På din profilsida ser du vilka av våra produkter som du har tillgång till. Skulle uppgifterna inte stämma på din profilsida – vänligen kontakta vår kundtjänst.
Telekom idag premium

Läs vidare – starta din prenumeration

  • Tillgång till vår digitala Premium-tjänst om professionell kommunikation.
  • Nischade nyhetsbrev för Professional och Contact Center.
  • Få tillgång till alla avsnitt i vår utbildnings-tv om Teams, SD-Wan och Chattbotar.
  • Sex papperstidningar om året med tydligt fokus på Telekom-branschens viktigaste frågor.
Redan prenumerant?

I morse presenterades han som ny vd och koncern-chef för Hiq – och vi fick en pratstund med honom.

Hur känns det med nya jobbet?

– Det känns otroligt inspirerande måste jag säga. Hiq är ett bolag och varumärke som alltid funnits på min radar och som jag lite grann har beundrat. Det känns roligt att jag nu får chansen att kliva med ombord för den fortsatta resan tillsammans, säger Samuel Skott.

Varför tror du att de valde sig som ny vd och koncernchef?

– Det är en fråga för Magnus (Meyer i Hiq:s styrelse, reds anmärkning), men jag kan tänka mig att det finns formella krav på erfarenhet, ledarskap och kommersiellt ansvar som jag uppfyller väl. Jag tror också att den entreprenöriella kraften som jag har lärt mig och att ha jobbat i ett företag med stark kultur med ett värderingsstyrt ledarskap tror jag var viktiga faktorer.

Det blev ganska många år på Tele2, 16 år. Hur kommer det kännas att vara ny på jobbet igen?

– Jag ser verkligen fram emot det. Alla mina 16 år på Tele 2 var fantastiska och bland annat integrationen med Comhem gjorde ju att man lite grann fick känna sig ny på jobbet igen.  Men när jag nu hade bestämt mig för att det var dags att göra något annat så kan jag inte komma på något annat som jag hellre skulle vilja göra än kliva in på Hiq.

Har du träffat teamet än?

– Jag har träffat några och så har vi haft ett digitalt informationsmöte idag, men jag ser verkligen fram emot att träffa alla så snart som möjligt när jag börjar den 7 mars.

Vad är dom första intrycken av dina nya kollegor?

– Det är att det finns en stark Hiq-anda, att det finns otroligt mycket kompetens och en stolthet men också blandat med en vilja att utvecklas och se hur vi kan bli ännu bättre framåt.

Har du identifierat några saker som du vill utveckla redan eller ska du lära känna bolaget först, som många nya ledare uttrycker det?

– Det är lite för tidigt att uttala sig om, men jag ser tre fokusområden här när jag kliver in. 1) Jag ska verkligen lära känna bolaget genom att lära känna människorna, affären och träffa kunder. 2) Jag ska säkerställa att vi håller tempo och fokus i det vi gör. Och 3) Så småningom under året börja jobba tillsammans med alla kring hur vi formulerar nästa spännande resa för Hiq. Så när vi kommit en liten bit på den resan så ska jag ha ett bra svar på din första fråga.

Du har ju rätt mycket kontakter i telekombranschen efter 16 år på Tele2. Finns det några bra samarbeten som du ser som ni kan göra på Hiq nu?

– Framför allt är det här en ny resa, men det är inte omöjligt att det finns beröringspunkter. Jag menar Hiq och Tele2 har ju jobbat ihop i många år och det hoppas jag att vi ska kunna fortsätta med. Sen kan man ju hitta andra samarbeten kring till exempel 5g och private networks, men det är än så länge bara en hypotes från min sida.

Till sist. Vad skulle du säga är ditt bästa minne från Tele2?

– Det var en väldigt bra fråga. Det går inte att välja ett minne jag tycker att hela min resa på Tele2 är ett enda fantastiskt minne. Alla saker man har fått göra från att komma in ny som trainee, till att vara med och få leda auktionen för vårt första 4g-nät, till att få leda privatmarknad, sen Sverige och nu senast den kommersiella integrationen mellan Tele2 och Comhem, säger Samuel Skott och fortsätter:

– Det har varit ett pärlband av härliga härliga minnen och erfarenheter.

Tycker du att ni lyckades behålla den entreprenöriella andan hela vägen under dina 16 år?

– Ja, det tycker jag ändå. Sen ska man inte sticka under stol med att alla bolag behöver utvecklas så även Tele2. Det Tele2 som var superstarkt i början på 2000-talet kunde inte inte vara samma ställe som var superstarkt 2020 och framåt, men jag tror att om man har en framgångsrik historia finns det alltid bra saker att bygga på att även om man behöver utveckla sig hela tiden.

Senaste artiklarna

Telekom idag

Telekom idag Premium

Nyhetstjänsten för dig som jobbar med professionell kommunikation. Nu med nya nischade nyhetsbrev för ditt intresseområde och utbildnings-tv om aktuell teknik.