Sara Myrén: Framtidens mötesrum och mötesformer är annorlunda utformade

Trendspaning 2022 Telenors digitala arbetsplats-expert Sara Myrén räknar med att det viktigaste ordet för 2022 blir hybrid. Både hybridmöte och hybridkontor kommer dominera på många arbetsplatser.

Sara Myrén: Framtidens mötesrum och mötesformer är annorlunda utformade

Sara Myrén ansvarar för den digitala arbetsplatsen på operatören Telenor. Som andra branschpersonlighet är hon nu med i Telekom idags serie med Trendspaningar 2022.

Hur är läget i Telekom-Sverige just nu?

– Vid det här läget hade nog de flesta hoppats att pandemin skulle vara över eller åtminstone ha mattats av, men istället har vi återgått till våra digitala hemmakontor. Vi har bra förutsättningar för det på Telenor, men vi saknar att träffa våra härliga kollegor, säger Sara Myrén.

Vad var det viktigaste som hände i Telekom-Sverige 2021?

– Vad gäller det område jag jobbar med, Telenors interna digitala arbetsmiljö, skulle jag säga att de nya funktioner i Teams som kommit löpande under året har underlättat sättet att mötas och att alla generellt har blivit bättre på att använda olika verktyg för sin digitala arbetsdag. I vår undersökning om svenska folkets vanor såg vi att vi privat pratar allt mer i telefon, kanske för att det känns mer personligt eftersom vi ägnar så stor del av vår arbetstid åt videomöten men också så klart att restriktioner gjort det svårare att träffas.

Sara fortsätter:

En annan jätteviktig och bra sak som hände 2021 var att säkerhetsmedvetenheten ökade i hela Sverige, dels på grund av hacker-attacker som den mot Coop, och dels i den allmänna dialogen. Svt-produktionen ”Hackad” var ett exempel på det och vi är stolta över att vi var med och bidrog till ökad kunskap. Vi jobbar också mycket internt med att öka säkerhetsmedvetenheten.

Vad trodde du skulle hända mer av i Telekom-Sverige 2021?

– Det var ett väldigt händelserikt år så det är svårt att komma på något mer än det som hände, men jag trodde att vi skulle få vara mer på kontoren.

Vilken utveckling får vi se under 2022?

– Vi kommer prata mer hybrid under året. Dels blir det mer hybridmöten. Förhoppningsvis kan vi återvända till kontoren, vilket ger nya möjligheter men det ställer också nya krav till exempel vad gäller hybridmöten. Det är en svår mötesform jämfört med när alla är med digitalt eller på plats.

– Och dels blir det mer hybridkontor. Även om vi går tillbaka till kontoren kommer det inte att bli som det var före pandemin. Vi vill ge våra medarbetare alla de fördelar som finns med flexibiliteten och underlätta för balans mellan arbete och privatliv. Var vi utför dagens arbete kommer att styras av vad vi ska göra. Vårt behov av att träffas fysiskt kommer att vara mer rådande än fasta rutiner och regelverk.

– På Telenor satsar vi mycket på lärande, och flexibiliteten och digitala lösningar gör att vi har större möjligheter att hålla oss uppdaterade och utvecklas. Det är nödvändigt för varje företags innovationsförmåga.

Till sist. Vilken trend påverkar telekom mest de kommande fem åren?

– 5g – och de tjänster som kommer att komma med den utvecklingen. Och på mitt område fortsatt utveckling inom hybridmöten och hybrida kontor. Till exempel kommer framtidens mötesrum och mötesformer att vara annorlunda utformade och mer anpassade till den tekniska utvecklingen och vårt flexibla arbetssätt.

Senaste artiklarna

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Telekom idag

Telekom idag Premium

Nyhetstjänsten för dig som jobbar med professionell kommunikation. Nu med nya nischade nyhetsbrev för ditt intresseområde och utbildnings-tv.