Sara Myrén om framtidens digitala samarbete: ”Ska bli spännande med avatarer”

Framtidens digitala samarbete Om fem år kommer mötesrum vara möblerande på ett nytt mer inkluderande sätt och den digitala arbetsmiljön kommer att värderas ännu högre. Det spår Sara Myrén, som är ansvarig för den digitala arbetsplatsen på Telenor och näst ut att spana om framtidens digitala samarbete.

Sara Myrén om framtidens digitala samarbete: ”Ska bli spännande med avatarer”

För fem år sedan såg det digitala samarbetet på många sätt helt annorlunda ut än i dag. Microsoft Teams och Google Meet var nylanserade tjänster. Meta hette fortfarande Facebook och att jobba hemifrån var inte lika vanligt.

Någonting är fel

Du är inloggad som prenumerant hos förlaget Pauser Media, men nånting är fel. På din profilsida ser du vilka av våra produkter som du har tillgång till. Skulle uppgifterna inte stämma på din profilsida – vänligen kontakta vår kundtjänst.
Telekom idag premium

Läs vidare – starta din prenumeration

  • Tillgång till vår digitala Premium-tjänst om professionell kommunikation.
  • Nischade nyhetsbrev för Professional och Contact Center.
  • Få tillgång till alla avsnitt i vår utbildnings-tv om Teams-telefoni, SD-Wan och Chattbotar.
  • Sex papperstidningar om året med tydligt fokus på Telekom-branschens viktigaste frågor.
Redan prenumerant?

Mycket har hänt sedan dess. Digitaliseringen har verkligen fått fäste, de fysiska mötena har blivit färre och nya former för samarbete har utvecklats.

Men hur kommer det här samarbetet att se ut om fem år? Kommer vi tillbringa all vår tid i Metaverse? Vad för krav kommer ställas på utrustningen? Och vilken roll kommer artificiell intelligens att spela?

 Tidningen har pratat med några av Sveriges främsta experter på digitalt samarbete för att få svar. Sara Myrén har jobbat länge på Telenor, och ansvarar idag för den digitala arbetsplatsen hos operatören.

 –Förr i tiden fick frågorna jag jobbar med inte kosta någonting. Men de senaste åren har det skett en förändring och företagen har insett att det är en fantastisk möjligörare för de anställda. Det kan till och med vara så att den digitala arbetsmiljön blir direkt avgörande om en arbetssökande väljer mellan två jobb.

Vad är det största hindret mot digitalt samarbete idag?

Sara Myrén

– Hindren är mycket färre idag än vad de var innan pandemin. Vi har fått en stor digital mognad på kort tid. Utmaningen nu ligger mycket i hybridmöten. Någon som inte är på plats fysiskt riskerar tyvärr att bli nonchalerad. Jag skulle säga att det är mer mjuka frågor som är hinder i dag medan det för några år sedan var mer tekniska bitar som utgjorde hindren.

Sara Myrén tror att människor kommer att vilja träffas mer fysiskt som en backlash till det senaste årens påtvingade distansarbete. Samtidigt kommer framtidens mötesrum att utformas på ett nytt sätt.

– Vi på Telenor ska nästa år bygga om vårt kontor i Karlskrona som är vårt näst största kontor. Där byggs vissa av mötesrummen från början för att vara anpassade för hybridmöten och så kommer det förstås vara på fler arbetsplatser än vår.

Hur bygger ni era mötesrum för att de ska vara anpassade för hybridmöten?

– Det finns lite olika lösningar på marknaden som vi kommer utvärdera, som handlar om både möblering och teknik som underlättar hybrid-möten.

Vad eller vilka ligger i framkant när det gäller digitalt samarbete idag?

–Telenor är så klart bra på det. Jag har inte sett några konkreta exempel på några som är extra bra. Men under året ska jag ut på lite konferenser så får vi se vad som visas upp. Min bild är åtminstone att många har börjat förstå vikten av de mjuka värdena.

Vilka nya funktioner hoppas du på?

– På kontoren hoppas och tror jag vi får se mötesrum som är möblerade på ett betydligt mer inkluderande sätt genom exempelvis nya typer av skärmar och att vi kommer bort från den traditionella möbleringen med en skärm på kortändan av ett långbord. I Teams och liknande tjänster hoppas jag att vi får se nya funktioner för att pocka på uppmärksamhet, alltså mer effektiva komplement till att räcka upp handen.

Sara Myrén tror också att artificiell intelligens kommer att ha en viktig roll i framtidens digitala möten.

– Möten i sig har ju inget egenvärde, utan det är ju vad man får ut av själva mötena som är viktigt och utvecklingen av ai kommer hjälpa oss att bli ännu mer effektiva. Exempelvis genom ännu bättre lösningar för autogenerade anteckningar.

Är det någon av dagens vanliga framtidstrender på det här området som du inte tror på? 

–Det är en väldigt svår fråga att svara på. Kring exempelvis Metaverse går ju åsikterna verkligen isär och jag har inte riktigt hunnit skaffa mig en uppfattning än. Det ska bli spännande med avatarerna som kommer i Teams under året. Det kommer säkert vara extremt populärt i början men sedan får vi se om utvecklingen blir bestående. Jag tror generellt att vi kommer få se folk bli ännu bättre på att använda saker som lättar upp möten och för att motverka ”Teams-trötthet”, exempelvis Games for work.

Hybridmöten är enligt Telenors digitala arbetsplats-expert den svåraste formen av möte.

–I synnerhet om det är ett hybridmöte med flera olika fysiska platser och digital närvaro. Det kan dels vara svårt att få till det tekniska,  men det finns också demokratiska utmaningar. Det är väldigt lätt hänt att man omedvetet missar att lyssna på någon deltagare.

”Säkert behöver inte bli krångligt”

Sara Myrén tror att många företag och organisationer behöver ha mer interna diskussioner om det digitala samarbetet för att få till fungerande arbetssätt.

–På samma sätt som vi under pandemin fick tjata mycket för att folk skulle slå på webbkameran som en del inte var så bekväma med, behöver många organisationer nu prata mer om hur man får till en bra möteskultur där alla deltagare kommer till tals.

De senaste åren har cybersäkerhet blivit allt viktigare för företag och organisationer. Sara Myrén tror att den utvecklingen kommer att fortsätta.

–Tyvärr är det många som ser en motsättning mellan säkerhet och användarvänlighet. Säkerhet behöver inte bli krångligt. Det gäller bara att man redan när man utformar tjänsterna har användaren i fokus.

Om du får drömma fritt hur kommer det digitala samarbetet att se ut om fem år?

– Människor har blivit ännu duktigare på digitala möten och det i sig kommer att höja kvalitén. Men jag tror att också att vi kommer att fortsätta värdera fysiska träffar högt, kanske till och med högre än idag. För precis som pandemin lärde oss att vissa saker görs bättre hemifrån, har vi också sett andra områden, ofta kopplade till innovation, där det fysiska mötet är en bättre möjliggörare.

En annan utveckling Sara Myrén ser framför sig är att data kommer att lagras mer lokalt. De stora aktörerna kommer bygga fler data- och serverhallar på svensk mark.

–Vi ser hur Microsoft förra året började bygga datahallar i Sverige, och liknande satsningar tror jag vi kommer få se mer utav. Efterfrågan på lokala helhetslösningar kommer att växa.

 

Senaste artiklarna

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Telekom idag

Telekom idag Premium

Nyhetstjänsten för dig som jobbar med professionell kommunikation. Nu med nya nischade nyhetsbrev för ditt intresseområde och utbildnings-tv.