Första satellitsamtalet från en vanlig mobiltelefon genomfört

rymden AST Spacemobile har demonstrerat hur en vanlig Samsung-smartphone kan användas för röstsamtal via en satellituppkoppling.

Första satellitsamtalet från en vanlig mobiltelefon genomfört

Allt fler telekomföretag spanar mot rymden och satellitbaserade tjänster. AST Spacemobile är ett amerikanskt företag som redan samarbetar med flera operatörer och som vill bygga upp ett nätverk som gör det möjligt att koppla upp sig direkt mot en satellit från en vanlig 4g- eller 5g-telefon.

Nu har AST Spacemobile för första gången demonstrerat hur en vanlig Galaxy S22-smartphone från Samsung kan användas för att genomföra ett röstsamtal via en satellituppkoppling.

Vid demonstrationen kopplade AST Spacemobiles vd Abel Avellan upp sig till Bluewalker 3-satelliten för att göra ett röstsamtal till den japanska operatören Rakuten. Abel Avellan befann sig i Texas i USA när samtalet gjordes.

Företaget hävdar att det här är första gången som en helt vanlig smartphone används för att kommunicera direkt med en satellit. Andra leverantörer som erbjuder satellitbaserad uppkoppling ställer krav på att särskild hårdvara finns på plats i den mobila enheten.

– Genom att uppnå vad många en gång ansåg omöjligt, har vi nått den viktigaste milstolpen hittills i vår strävan att leverera globalt mobilt bredband från rymden, säger AST Spacemobiles vd Abel Avellan i ett uttalande.

En företagskonstellation som arbetar på att ta fram en liknande lösning är Spacex och operatören T-Mobile, men de har inte kommit lika långt i sitt arbete som AST Spacemobile.

Senaste artiklarna

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Telekom idag

Telekom idag Premium

Nyhetstjänsten för dig som jobbar med professionell kommunikation. Nu med nya nischade nyhetsbrev för ditt intresseområde och utbildnings-tv.