Satsningen: Telenor levererar 5g-nät till Ikeas varuhus

5g Täckningen ska bli bättre på Ikea. Telenor ska nu leverera mobilnät och säkerställa att det finns 4g och 5g i samtliga 20 varuhus.

Satsningen: Telenor levererar 5g-nät till Ikeas varuhus

Lagom till semestern är tanken att det nya mobilnätet ska finnas på plats i Ikeas samtliga svenska varuhus. Varuhuset i Västerås blir först ut, och där ska det nya nätet finnas på plats redan i mitten av april.

Foto: Henrik Montgomery/Telenor

– Vi levererar både infrastrukturen, det vill säga själva nätet, och sköter underhållet av den så att Ikea kan ägna sig åt sin hjärtverksamhet. Vi samordnar även med övriga mobiloperatörer. Med bra mobiltäckning kan den digitala köpupplevelsen i Ikea fysiska varuhus bli sömlös, besöken planeras bättre och flödena i varhuset bli smidigare, säger Jessica Levin, försäljningschef på Telenor i en kommentar.

Också Ikea är positiva till effekterna av kapacitets- och täckningsförbättringen.

– Det här är ett viktigt steg på vår resa mot att möta kundernas behov när de besöker något av våra varuhus, till exempel för att kunna använda olika digitala tjänster så som självscanning. Dessutom framtidssäkrar vi genom att erbjuda 5g redan nu, säger Fredrik Dahlqvist, som är tjänsteansvarig på Ikea Sverige i en kommentar.

Mobilnätet köps som en tjänst av Telenor men kommer att vara tillgängligt för samtliga varuhusbesökare. Nätet kommer att ha kapacitet för 4g och 5g från början och vara oberoende av operatör. Den tekniska lösningen är ett mobilt inomhusnät, ett så kallat DAS-nät, Distribuerat antennsystem. 

Senaste artiklarna

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Telekom idag

Telekom idag Premium

Nyhetstjänsten för dig som jobbar med professionell kommunikation. Nu med nya nischade nyhetsbrev för ditt intresseområde och utbildnings-tv.