Scandic i Norden flyttar till Daxcom

KST Telenors svenska systemintegratör har vunnit en riktig prestigeaffär. Daxcom ska leverera Cisco-baserad uc som tjänst till Scandic i Norden. Det femåriga avtalet beräknas vara värt mellan 50 och 60 miljoner kronor.

Scandic i Norden flyttar till Daxcom

Scandics nuvarande telefonimiljö i Norden är inte fullt ut enhetlig, men de största förlorarna när den nya plattformen ska in är TDC och Alcatel-Lucent. TDC är ändå kvar som leverantör av internet och wan till Scandic i hela Europa, medan Telenor börjar leverera mobiltjänster och anslutningar till vissa hotell och datacentret.

Daxcoms jätteaffär med Scandic inkluderar även de nyligen förvärvade Rica-hotellen, totalt blir det 223 hotell i Norden. Det innebär 40 000 anknytningar, merparten för att koppla in runt 30 000 hotellrum. Men även de 13 000 medarbetarna får nya kommunikationsredskap.

Brede Bjørnstad
Brede Bjørnstad

– Vi sätter upp en helt ny telefoniplattform från Cisco. Den ska stå i Sverige och integreras med Scandics hotellsystem för bokning och liknande, säger Brede Bjørnstad, vd för Daxcom som just satt sin signatur på avtalet.

För Cisco lär affären vara viktig för att visa marknaden på en stor kund som faktiskt nyttjar den palett av uc-tjänster som finns i Communications Manager, utöver ren telefoni. Scandic ska köra Jabber-klienten på både datorer och smartmobiler. Dessutom finns det möjlighet att bygga vidare med videokonferens över plattformen och avtalet inkluderar ett antal system som från start är tänkta att användas under projektet.

Rekryterar och certifierar

Scandic Triangeln i Malmö, ett av de 223 hotell som ska ingå i uc-lösningen.
Scandic Triangeln i Malmö, ett av de 223 hotell som ska ingå i uc-lösningen.

Enligt uppgifter till Telekom idag har Cisco verkligen lagt sig vinn om att ta den här affären tillsammans med Daxcom och pressat priserna rejält. Men det är en beskrivning som Brede Bjørnstad inte riktigt ställer upp på:

– Nej, den här affären har vi vunnit eftersom vi presenterat ett förslag på ny lösning som täcker Scandics behov inom mobilt, video och uc och att vi erbjuder ett sätt att ta in tekniken i takt med att den kommer. Priset är helt och fullt ett resultat av konkurrensen på marknaden.

Daxcom har i nuläget 16 anställda och håller på att rekrytera ytterligare sju personer. För leveransen till Scandic kommer de dessutom att ta hjälp av systerföretaget Datametrix i Norge, som nu har 400 anställda och högsta nivå på certifiering för Cisco-plattformen. Det svenska bolagets Cisco-certifiering har än så länge bara klivit upp på premium-nivå och man arbetar för att nå guldstatus under 2014.

Scandic-projektet drar igång omgående och leveransen är planerad att starta i höst.

Senaste artiklarna

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Telekom idag

Telekom idag Premium

Nyhetstjänsten för dig som jobbar med professionell kommunikation. Nu med nya nischade nyhetsbrev för ditt intresseområde och utbildnings-tv.