Håll dig uppdaterad med vårt kostnadsfria nyhetsbrev

Varje vecka får du en sammanfattning av de senaste nyheterna direkt till din inkorg.

Registrera dig

Seg utrullning och svagt genomslag för nya wifi-generationen

wifi Vilka är de heta wifi-trenderna och vad är det som saknas?
Andreas di Zazzo hade hoppats att utrullningen av nya wifi-generationen hade kommit längre på klientsidan – och fått större genomslag på konsumentsidan.

Seg utrullning och svagt genomslag för nya wifi-generationen

Utvecklingen har kommit långt sedan den första utbredda wifi-standarden introducerades 1999. För varje generation har prestandan uppgraderats avsevärt – och den senaste generationen erbjuder nära 40 procent högre teoretisk hastighet än föregående generation.

Någonting är fel

Du är inloggad som prenumerant hos förlaget Pauser Media, men nånting är fel. På din profilsida ser du vilka av våra produkter som du har tillgång till. Skulle uppgifterna inte stämma på din profilsida – vänligen kontakta vår kundtjänst.
Telekom idag premium

Läs vidare – starta din prenumeration

  • Total tillgång till alla guider och tester
  • Premiumnyheter med de senaste trenderna
  • Fullt fokus på att du ska göra rätt kommunikationsval
  • Tryckt magasin med sex nummer om året
Redan prenumerant?

Men vilka är de intressanta wifi-trenderna i stort? Vi frågade Andreas di Zazzo, konsult på Conscia Netsafe – och en av Sveriges främsta experter inom trådlösa nätverk och autentiseringslösningar.

Vad är vårens viktigaste nyhet inom wifi?
– Dual-5GHz har blivit något helt avgörande vid high-density installationer. Det är också intressant att beakta hur snabb marknadspenetration de senaste teknologierna har på klientsidan (nu senast 802.11ac wave 2) då det är en stor förutsättning för att kunna dra nytta av den innovation som sker, säger di Zazzo till Telekom idag.

Vad trodde du skulle ha kommit nu?
– Jag hade hoppats att man kommit längre med utrullningen av 802.11ax på klientsidan och att det vid denna tidpunkt hade fått större genomslag på konsumentsidan.

Vad förväntar du dig för nyheter i höst?
– Självklart är det stora förhoppningar på Enterprise produkter baserade på 802.11ax. WPA3 är ett annat intressant område som introducerar kraftiga förbättringar på säkerhetsområdet samt förenklar provisionering av IoT-enheter vilket är problematiskt idag.

Vilken utveckling skulle behövas inom ditt område de kommande åren?
– För att kunna fortsätta mätta efterfrågan på bandbredd är den absolut viktigaste frågan att lösa hur man möjliggör mer spektrum. Utökningar till befintlig standard som möjliggör inblick i klientens världsbild ifrån AP infrastrukturen vilket gör det lättare för access-punkterna att ta rätt beslut för optimal klient-upplevelse, säger Andreas.

Kontoret

Samarbete

Whitepaper

Kontaktcenter

Karriär

Telekom idag

Telekom idag Premium

- för dig som behöver full koll på framtidens kommunikation.
Just nu begränsat erbjudande!