Håll dig uppdaterad med vårt kostnadsfria nyhetsbrev

Varje vecka får du en sammanfattning av de senaste nyheterna direkt till din inkorg.

Registrera dig

Huawei: Vi samlar alla produkter för digitalt möte i en enhet

Samarbete I hybridkontoret gör rätt verktyg samarbetet enklare. Här berättar Johan Eriksson på Huawei om funktionerna i bolagets digitala whiteboard.

Huawei: Vi samlar alla produkter för digitalt möte i en enhet

Huaweis digitala whiteboard är kopplad till deras interaktiva konferenslösning IdeaHub. Verktyget består av en UHD-skärm med touch-funktion och inbyggd dator, samt 4K-kamera, inbyggda högtalare och en mikrofon som kan plocka upp hela konferensrummet – eller ställas in för att blockera allt annat ljud än personen som pratar.

Någonting är fel

Du är inloggad som prenumerant hos förlaget Pauser Media, men nånting är fel. På din profilsida ser du vilka av våra produkter som du har tillgång till. Skulle uppgifterna inte stämma på din profilsida – vänligen kontakta vår kundtjänst.
Telekom idag premium

Läs vidare – starta din prenumeration

  • Total tillgång till alla guider och tester
  • Premiumnyheter med de senaste trenderna
  • Fullt fokus på att du ska göra rätt kommunikationsval
  • Tryckt magasin med sex nummer om året
Redan prenumerant?

Johan Eriksson är Cloud & AI Business Manager på Huawei och jobbar med IdeaHub. Han konstaterar att bolaget hade lite tur med lanseringen av verktyget, som kom strax innan pandemin omkullkastade arbetslivet.

– Innan pandemin gjorde vi intervjuer där vi frågade befintliga kunder världen över vilka utmaningar som fanns och vad som behövdes. Då stod det klart att den stora utmaningen varit att enkelheten inte har funnits – utan du ska koppla upp dig mot en högtalare, en projektor, kanske en separat mikrofon och så vidare. Så det har funnits ganska många olika produkter i konferensrum. Det vi har gjort är att vi har samlat alla de här funktionerna i en och samma produkt för att förenkla det, så du ska egentligen bara kunna sköta allting från vår IdeaHub, säger Johan Eriksson.

 

Förväntar sig en ökad användning

Han tror att användningen av digitala whiteboards kommer att öka markant inom vissa sektorer, bland annat utbildningen och vården. På Huaweis lösning kan man rita med penna eller fingret.

– Precis som med det gamla blädderblocket kan kan du ”börja på ett nytt blad”, så du kan ha flera whiteboards öppna samtidigt som det går att växla mellan, säger han.

Med hjälp av flera ihopkopplade IdeaHub kan man rita på samma Whiteboard, oavsett var användarna befinner sig. Arbetet går att spara lokalt på själva whiteboarden men även att mejla eller spara på usb-sticka.

– En annan bra funktion när du arbetar med whiteboarden är ju att om man inte har en allt för fin handstil så kan skärmen ändra från din skrivstil till en datorskriven text. Den känner igen vad du skriver – och det kan bidra till att det ser lite proffsigare ut, framförallt om man som jag har en dålig handstil. Du behöver inte trimma in apparaten på din handstil. Den känner igen min handstil, så det visar att man kan vara ganska slarvig. Det är framför allt den här funktionen som jag tror att vi är ensamma om, jag känner inte till att det finns någon konkurrent på marknaden som har det här, säger han.

AI:n avvaktar ordet och skriver det sedan. Det finns dock ingen rättstavning. I dagsläget har whiteboarden åtta språk, där svenska ännu inte ingår. I dagsläget har whiteboarden åtta språk. Men Johan berättar att fler språk kommer att släppas till produkten. Det finns också stöd för objekt, som korrigerar om man exempelvis ritar en lite skev kvadrat.

 

Ett öppet ekosystem

Funktionerna i IdeaHub är dock inte bara beroende av Huaweis uppdateringar.

– För du har ju ett öppet ekosystem. Du kan ladda ner appar till det. IdeaHub stödjer flertalet olika videoplattformer som exempelvis Zoom och Teams. Du kan också installera olika program som du laddar ner direkt från nätet, säger han.

Johan berättar att det exempelvis finns tredjepartslösningar som har fokuserat på utbildningssektorn.

– Det sitter ju alltså en dator med Windows-licens i vår produkt, så du kan installera det på whiteboarden, säger Johan Eriksson.

Skärmen går att hänga på vägg och Huawei har en ställning på hjul om man vill dra runt den till olika rum. IdeaHub ska ha allt du behöver, men det går att koppla in din dator om du exempelvis vill visa en presentation.

Kontoret

Samarbete

Whitepaper

Kontaktcenter

Karriär

Telekom idag

Telekom idag Premium

- för dig som behöver full koll på framtidens kommunikation.
Just nu begränsat erbjudande!

Gratis nyhetsbrev!

De viktigaste nyheterna direkt i mejlen. Helt kostnadsfritt!
Skickar begäran
Jag godkänner att Telekomidag sparar mina uppgifter