Serverdrift som tjänst fragmenterad marknad

Den svenska marknaden för utkontrakterad serverdrift är en av de mest fragmenterade i Europa. Den största leverantören har bara en marknadsandel på fyra procent.

Rackspace Managed Hosting, ett av världens största server hosting-företag som driver cirka en procent av all världens internettrafik, har genomfört intervjuer av 500 svenska företag om hur de sköter server-, webb- och applikationsdrift.

Undersökning har gjorts som en förberedelse inför en svensk etablering i sommar/höst och genomfördes av Axant, ett oberoende undersökningsföretag. Definitionen av managed hosting är drift av både hårdvara, mjukvara i form av operativsystem och komplexa applikationer samt back-up.

Ofta sidoverksamhet

Av undersökning framgick att Sverige har en av Europas mest fragmenterade marknader där många tjänsteleverantörer av hosting-tjänster existerar, då den största leverantören hade en marknadsandel på endast fyra procent. En annan intressant iakttagelse är att endast hälften av leverantörerna erbjuder 24-timmars support fast det handlar om drift av verksamhetskritisk serverdrift.

Fyra av tio intervjuade företag använder sig av mer avancerade outsourcing-tjänster, så kallade managed hosting, och en av tre har helt egen serverdrift. En av tre ger sin leverantör knappt godkänt eller är missnöjd och en av tre är mycket nöjd med sin leverantör. Två av tio skulle inte rekommendera sin leverantör, men fyra av tio skulle göra det.

 – Den svenska marknaden verkar vara mycket attraktiv att gå in i då det endast verkar finnas ett fåtal leverantörer som kan erbjuda avancerade och driftkritiska server-hostingtjänster. Dessutom så är de flesta av dessa leverantörer inte specialiserade eller kända för server-hosting utan har det som en bisyssla, säger Fabio Torlini, marknadschef på Rackspace.

Senaste artiklarna

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Telekom idag

Telekom idag Premium

Nyhetstjänsten för dig som jobbar med professionell kommunikation. Nu med nya nischade nyhetsbrev för ditt intresseområde och utbildnings-tv.