Siemens först med sömlös nätväxling

Siemens är först bland telejättarna att lansera en lösning för automatisk roaming mellan wlan- och gsm-nät. Ip-telefoni via mobilen är en ytterst het trend och syftet är att dramatiskt sänka kostnaderna för företagens mobiltelefoni.

Möjligheten att använda mobiltelefonen för ip-samtal inne på kontoret och få en sömlös växling till gsm-nätet när man kliver utomhus är nästa stora tekniska trend i mobilvärlden.

Siemens har på Cebit-mässan annonserat att de har en lösning som hanterar just detta. Det innebär att företaget blir först bland telejättarna med ett fungerande system.

I pressmeddelandet skriver Siemens att deras nya trådlösa lösning tilldelar dynamisk roaming mellan gsm-nät och trådlösa nätverk, det vill säga wlan. Ett samtal kan starta i företaget via wlan och medan medarbetaren beger sig ut kopplar telefonen själv om till tillgängliga hot-spots eller mobilnätverk, utan att samtalen blir avbrutna. Systemet ska dessutom automatiskt välja den billigaste och mest effektiva kommunikationsvägen.

Standardiserade lösningar saknas

Nokia har lösningar för ip-telefoni via mobilen både tillsammans med Avaya och Cisco, men för närvarande hanterar inte dessa sömlös nätväxling. I princip samtliga storspelare med ip-baserade företagsväxlar erbjuder möjligheten att knyta mobiltelefoner till växeln. Här lär wlan i mobilen dyka upp i en allt högre utsträckning.

Systemen bygger dock på properitära protokoll och de standardiserade lösningarna lär låta vänta på sig. I dagsläget är uma-standarden den enda industristandarden som automatiskt kan växla mellan näten, utan att telefonsamtalet bryts. Men uma, unlicensed mobile access, vänder sig framförallt till konsumenter och möjligtvis mindre företag.

Senaste artiklarna

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Telekom idag

Telekom idag Premium

Nyhetstjänsten för dig som jobbar med professionell kommunikation. Nu med nya nischade nyhetsbrev för ditt intresseområde och utbildnings-tv.