Sim-kort med wlan i Norge

Norska forskare har utvecklat ett sim-kort som också kan kommunicera med trådlösa nätverk, wlan. Utvecklingen är ett smarbete Telenor R&D och Radionor Communications.

Än så länge finns bara sändaren på plats i det nya wlan/sim-kortet, men på sikt ska det också byggas in en mottagare, enligt norska Teleavisen. Prototypen som nu är klar att användas och kommunicera med ett nätverk som är i stånd att lokalisera nätverkskortet med en meters noggrannhet. Det i sin tur möjliggör att använda ett program kallat Mguide som sänder tillbaka information till mobiltelefonen. Tanken är att den som står nära ett visst objekt ska få information till sin mobil därifrån.

Den nya lösningen är enkel och bygger på mobiltelefonens närvarofunktion, en funktion som finns i de flesta nya mobiltelefoner. Systemet användes i helgen i samband med att Nobels Fredscenter öppnade.

Senaste artiklarna

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Telekom idag

Telekom idag Premium

Nyhetstjänsten för dig som jobbar med professionell kommunikation. Nu med nya nischade nyhetsbrev för ditt intresseområde och utbildnings-tv.