Simkortet skrotas 2015

Mobilitet Analytikerna på Nortstream trendspanar för kommande år. Med stor sannolikhet försvinner sim-kortet medan de mobila betalningarna slår igenom stort.

1. Mobila betalningar blir mer accepterat, mycket till Apple pays förtjänst. Det är 2015 som användandet kommer igång på riktigt. Aktörer, tillverkare, konkurrenter och handel måste agera under året eftersom mognaden hos konsumenterna kommer snabbt.

2. Kina tar över! Det är i Asien som den största delen av mobil innovation sker just nu och det är där som Northstream tror att den stora, nya vågen av start-ups och nya mobilitets-jättar kommer startas under kommande år.

3. Vowifi, Voice over wifi kommer på bred front. En stor bidragande faktor till detta är bland annat romingavgifterna, som trots EU-kommisionären Nellie Kroes påtryckningar stött på hinder redan innan någon lag hann antas. Detta kommer resultera i förlorande intäkter för operatörerna.

4. Sista punkten är snarare en bonuspunkt enligt Northstream själva: Simkorten lever på lånad tid, det har analyshuset hävdat en längre tid. Både genom kostsam tillverkning och hantering men också oflexibelt för kunderna. Därför spår de att sim-kortet som fysisk produkt kommer försvinna under 2015 och ersättas av en virtuell dito.

Telekom idag

Telekom idag Premium

- för dig som behöver full koll på framtidens kommunikation. Nu med nya nischade nyhetsbrev för ditt intresseområde.