Sip-tjänst för små blir Teliajulklapp

isdn Inför den slutliga nedstängningen av isdn duo nästa år har Telia saknat något bra anslutningsalternativ för de minsta företagens växlar. Till dem kommer tomten i år med en julklapp i form av en helt ny sip-trunk i lagom storlek.

Som vi nyligen kunde rapportera gör Telia en storsatsning på sip med bland annat en nordisk tjänst för större företag och organisationer. Men även de svenska småföretagskunderna med egna telefonväxlar får nu ett sip-alternativ till utdöende isdn duo, något som Telia saknat i produktportföljen.

– Den nya tjänsten kommer vi att släppa lagom till jul och den kommer att rikta sig till mindre och mellanstora kunder. Därmed blir den ett alternativ för de som fortfarande använder isdn duo, säger Gunnar Reinholdsen, ansvarig för företagsaffärerna hos Telia Broadband.

Fortsatt fokus på tjänster

Samtidigt är det tydligt att Telia hoppas kunna fortsätta växla över många av de mindre kunderna på någon av operatörens olika nät- och molnbaserade växellösningar.

– Våra isdn duo-kunder har många möjliga valmöjligheter, till exempel Jobbmobil Växel, Touchpoint eller Centrex vilka kan vara kostnadsmässigt intressanta och ge betydligt mer mobilitet, säger han.

Tekniskt klarar inte heller alla nuvarande duo-kunders växlar av en övergång till sip. Någon paketering av den nya tjänsten i kombination med en sip-gateway med isdn-gränssnitt är inte heller planerad.

– Därför är det viktigt att titta på hela telefonisituationen när man väljer väg.

Högre kapacitet och bättre säkerhet

Den nya tjänsten kommer att kunna leverera mellan fyra och fyrtio kanaler och det kommer inte vara ett krav att dataförbindelsen också kommer från Telia.

– Men har man en annan lina kan vi så klart inte garantera quality of service, säger Björn Hylta, nybliven produktchef för sip-accesserna.

Han berättar att en viktig egenskap hos den nya tjänsten är att den är väldigt säker. All verifiering sker via en gateway ute hos kunden som får sina inloggningsuppgifter första gången den ansluter mot Telias servicegateway. Det gör att man slipper en osäker hantering av användarnamn och lösenord via e-post. Skulle man behöva ändra inloggningsuppgifter görs det direkt från Telias servicedesk.

Hittills har tjänsten hunnit testas ock veriferas med ett antal växlar från bland annat Samsung och Ericsson-LG.

– De utgör ungefär hälften av användarbasen som sedan tidigare använder vår gamla tjänst Sip 1 och fler tester pågår, säger Björn Hylta.

Tryck från återförsäljarna

En sip-trunk för mindre företag är något som länge efterfrågats också från Telias återförsäljare. De har under de senaste åren ibland varit tvungna att hitta lösningar hos andra operatörer för att kunderna ska kunna fortsätta att använda sina växlar.

– Det stämmer att det här något som efterfrågats hos våra partners och vi vill så klart erbjuda en migreringsväg för alla våra kunder, även de som av olika skäl vill fortsätta att ha en egen växel, säger Gunnar Reinholdsen.

Mer sip på väg

Såväl den kommande isdn duo-ersättaren som den kraftfullare nordiska tjänsten ingår i ett helt batteri nya sip-baserade tjänster som Telia är på väg att rulla ut. Vilka ytterligare tjänster det handlar om vill Telia ännu inte avslöja men enligt Gunnar Reinholdsen kommer det att ske fler lanseringar inom kort.

Senaste artiklarna

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Telekom idag

Telekom idag Premium

Nyhetstjänsten för dig som jobbar med professionell kommunikation. Nu med nya nischade nyhetsbrev för ditt intresseområde och utbildnings-tv.