Håll dig uppdaterad med vårt kostnadsfria nyhetsbrev

Varje vecka får du en sammanfattning av de senaste nyheterna direkt till din inkorg.

Registrera dig

SJ ska utbilda personal med ny VR-teknik

Digitalisering En digitalisering som frigör kapacitet och ger en enorm effektivisering.
SJ kommer framöver att utbilda personal med hjälp av VR-teknik utvecklad av Vobling.
– Finns ingen aktör i Sverige som kan matcha vår erfarenhet inom VR och utbildning, säger Anders Ribbing, vd på företaget.

SJ ska utbilda personal med ny VR-teknik
Vobling

Lokförare är ett framtidsyrke. SJ satsar på fler avgångar och utökad trafik, men att hitta personal är ett problem. Lokförare är ett bristyrke och utbildningen är både dyr och omfattande.

Någonting är fel

Du är inloggad som prenumerant hos förlaget Pauser Media, men nånting är fel. På din profilsida ser du vilka av våra produkter som du har tillgång till. Skulle uppgifterna inte stämma på din profilsida – vänligen kontakta vår kundtjänst.
Telekom idag premium

Läs vidare – starta din prenumeration

  • Telekom idag med sex nummer per år
  • Full tillgång till allt digitalt material
  • Mycket mer...
Redan prenumerant?

Men nu har SJ tillsammans med det svenska företaget Vobilng utvecklat ett system som kan hjälpa fler in i yrket snabbare. Detta i form av en utbildningsplattform i virtual reality.

– Det är vår största affär så här långt, så naturligtvis är den viktig för oss. VR har verkligen enorm potential när det gäller att träna och utbilda personal både sett till effektivitet och utbildningskvalitet, säger Anders Ribbing på Vobling till Telekom idag.

Virtuell miljö ger nya möjligheter

I första skedet utvecklades plattformen och anpassades för de kommande uppgraderade X2000. Men utöver det har SJ gett Voblin uppdraget att utveckla grunden samt även inkludera andra tågmodeller. Tanken är att med hjälp av VR utbilda personal inom protokollbaserade rutiner och säkerhetsprocedurera med hjälp av scenario-baserad träning.

– Vobling utvecklar enbart mjukvara. Vi har utvecklat en plattform i botten och på den utvecklar vi nu en stor mängd träningsmoment inriktade på SJ:s ombord- och depåpersonal samt lokförare, säger Anders.

För SJ kommer den virtuella miljön ge helt nya möjligheter till utbildning. Och man räknar med att kunna hämta hem betydande effektiviseringsvinster.

– Det finns flera fördelar. Framför allt att vi blir mindre beroende av fysiska tåg, som då kan gå i trafik istället. Det gör också att vår personal kommer kunna träna på procedurer på sin lokala åkstation, antingen inför en inplanerad fysisk utbildning, eller som repetition efter, eller helt på eget initiativ. VR blir ett komplement i utbildningen och vi ser att man lär sig bra på detta sätt, säger Aron Wahlberg på SJ

Uppdraget är pågående och löper till början av 2020. Och affären är en dörröppnare för Vobling.

­– Att vi får förnyat förtroende av SJ tycker jag är en tydlig signal om att vi är bra på det vi gör. Idag finns det inte någon aktör i Sverige som kan matcha vår erfarenhet inom VR och utbildning. Det finns enorm potential i många branscher och jag hoppas att vi ska hjälpa många fler företag på det här området. Det här projektet kan förhoppningsvis väcka deras nyfikenhet och intresse, säger Anders Ribbing.  

 

Telekom idag

Telekom idag Premium

- för dig som behöver full koll på framtidens kommunikation och telekombranschen.
Just nu begränsat erbjudande!

Gratis nyhetsbrev!

De viktigaste nyheterna direkt i mejlen. Helt kostnadsfritt!
Skickar begäran
Jag godkänner att Telekomidag sparar mina uppgifter