Självförsörjande basstationer på g från Nokia Siemens

Sol- eller vindkraft för strömförsörjning av avlägsna basstationer i mobilnät. Det menar Nokia Siemens kommer att vara förstahandsvalet senast 2011. Höjd tillförlitlighet och sänkta kostnader för drivmedel och service ska locka operatörerna.

Det var på en konferens i Peking i förra veckan som Anne Larilahti, ansvarig för ekologiskt hållbara affärer, berättade att man utvecklar alternativ till dieselkraft som är standard idag i områden med otillförlitlig strömförsörjning. Problemet med diesel, förutom miljöaspekten, är att det är dyrt redan idag och att det kräver stora arbetsinsatser från operatörer i form av tankning och service.

Tekniken mogen och billig

Både sol- och vindkraft är idag mogna och tillförlitliga tekniker med låga installations- och driftkostnader. Nokia Siemens planerar att deras autonoma basstationer ska kunna anpassas för att bäst passa det aktuella områdets förutsättningar. Varje site studeras för att hitta rätt kombination av strömkällor och man räknar med att valet av förnyelsebara energikällor ska betala sig så snabbt som två till fyra år på soliga och/eller blåsiga platser.

Senaste artiklarna

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Telekom idag

Telekom idag Premium

Nyhetstjänsten för dig som jobbar med professionell kommunikation. Nu med nya nischade nyhetsbrev för ditt intresseområde och utbildnings-tv.