Håll dig uppdaterad med vårt kostnadsfria nyhetsbrev

Varje vecka får du en sammanfattning av de senaste nyheterna direkt till din inkorg.

Registrera dig

Självkörande robot för matleverans testas i Tele2:s 5g-nät

5g Nu i mars inleder Foodora ett pilottest med en självkörande robot som kör hem mat till privatpersoner. Tele2 är 5g- och IoT-partner i projektet.

Självkörande robot för matleverans testas i Tele2:s 5g-nät

John Denbratt, logistikchef på Foodora, har tidigare jobbat på Tele2 så för honom var steget inte stort att kontakta operatören när man började utveckla sin robot Doora. Roboten som tillverkas av italienska Yape har redan testats för postleverans i Japans, samt för flygplatstransporter i Tyskland.

Någonting är fel

Du är inloggad som prenumerant hos förlaget Pauser Media, men nånting är fel. På din profilsida ser du vilka av våra produkter som du har tillgång till. Skulle uppgifterna inte stämma på din profilsida – vänligen kontakta vår kundtjänst.
Telekom idag premium

Läs vidare – starta din prenumeration

 • Total tillgång till alla guider och tester
 • Premiumnyheter med de senaste trenderna
 • Fullt fokus på att du ska göra rätt kommunikationsval
 • Tryckt magasin med sex nummer om året
Redan prenumerant?

– Sverige har alltid varit banbrytande när det gäller teknik”, säger John Denbratt till Tele2:s hemsida. Nu vill vi inte halka efter, så det är viktigt att vi lyckas med att köra dessa tester samt att vi snabbt får ok från myndigheterna att driftsätta droiderna.

Fakta

Doora

 • Storlek: 60 cm x 70 cm x 80 cm.
 • Vikt: 30 kg.
 • Hastighet: 6 km/h.
 • Uppkoppling: 5G.
 • Batteritid: 8h.
 • Laddtid: 4h.
 • Tillverkare: Yape från Italien.

I roboten finns en kamera, sensorer och processorer. De är via Tele2:s 5g-nät uppkopplade som Doora behöver både för att kunna navigera, men också för att man från ett kontrollrum ska kunna gå in och styra om det skulle krävas i en situation.

En leveransrutt beräknas för Doora som sedan kan undvika kollisioner tack vare sin utrustning och artificiell intelligens.

Pilottestet görs i centrala Stockholm. En ingenjör går med Doora som kan köra i 6 km/h för att se till att allt fungerar initialt. Ingenjörer från tillverkaren är också på plats i kontrollrummet.

– Här får vi får möjlighet att visa upp de konkreta fördelarna för såväl konsumenter som företag med 5g och IoT, såsom stabilitet, snabb svarsfrekvens och högre hastigheter, säger Stefan Trampus, affärsområdeschef för företagsmarknaden på Tele2 i ett uttalande.

IoT-kopplingen kommer senare i projektet då man planerar att bland annat använda värmekartläggning för att ”förstå hur leveransvägar bättre optimeras för droiderna”.

Kontoret

Samarbete

Whitepaper

Kontaktcenter

Karriär

Telekom idag

Telekom idag Premium

- för dig som behöver full koll på framtidens kommunikation.
Just nu begränsat erbjudande!