Skakig start för Fagersta

Mobilt Bergslagskommunen Fagersta fick en skakig start på övergången till ny kommunväxel. Tjänsteleverantören stod rådvill när de mobila anknytningarna strulade men it-chefen knäckte gåtan på väg till jobbet.

Under två dagar i början av juni blev det periodvis omöjligt att komma fram på telefon till Fagersta Kommun. Tillsammans med grannkommunerna Halstahammar, Norberg och Skinnskatteberg hade de precis sjösatt sin gemensamt upphandlade växeltjänst från TDC. Men istället för en lugn och kontrollerad övergång blev det ganska snart problem.

– Alla mobila anknytningar slutade att fungera och ingen verkade veta vad det var som gått snett, säger it-chefen Mikael Eriksson.

Löste gåtan själv

Eftersom kommunen har väldigt få fasta anknytningar kvar gjorde det att det i princip blev omöjligt att både ringa till eller från kommunhuset i Fagersta.

Att problemen typiskt nog kom och gick gjorde inte det hela enklare att felsöka för TDC. Den som till slut löste gåtan var Mikael Eriksson själv.

– Jag hade noterat att man höll på och jobbade med en ny mobilmast i närheten och gissade att problemen måste höra samma med det, säger han.

Ingen information

Slutsatsen visade sig mycket riktigt stämma. Masten tillhör Telenors och Tele2s nätbolag och något hade gått fel när den nya basstationen kopplades på. Eftersom TDC använder Tele2s nät för sina mobilkunder påverkades också Fagersta Kommun.

– Det var ett rent sammanträffande att masten startades upp samtidigt som vi skulle dra igång den nya växellösningen och TDC fick ingen information från Tele2 om nätproblemen som följde, säger Mikael Eriksson.

När orsaken till telefoniproblemen var lokaliserad fick Tele2 stänga ner den nya masten till de rättat till felen och störningarna försvann.

– Vi har haft några mindre följdavbrott senare men nu känns det helt okej. Visst har vi fortfarande en del kvar att jobba med innan alla inkörningsproblem är avklarade men det handlar mest om att korrigera fel i vår kunddata.

Senaste artiklarna

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Telekom idag

Telekom idag Premium

Nyhetstjänsten för dig som jobbar med professionell kommunikation. Nu med nya nischade nyhetsbrev för ditt intresseområde och utbildnings-tv.