Skala ner digitaliseringen så att den går att äta

Krönika Nu har jag hört ordet digitalisering en längre tid. Alla är överrens om att detta race får vi inte missa.

Skala ner digitaliseringen så att den går att äta

Nu händer det, det går fort nu, se till att vara med på tåget. Jag lyssnar på övertygande människor som berättar om lyckade projekt som e-deklaration, ljudbok och självkörande bilar. Jag förstår och ser varför det är viktigt. Samtidigt som jag undrar. Vad innebär detta för mig när jag kommer till jobbet imorgon. Vad är det idag som jag kommer att göra annorlunda imorgon. E-deklarationen är fantastiskt men vad var det som gjorde vändningen hos Skatteverket. Jag tänker på Sherry Prindles ord ”Human can’t do projects, they can only do tasks ”.

Vad fick Skatteverket att förändra någons innovation till allas vardag? Early adopters sägs finnas bland 20 procent av våra anställda men med digitaliseringen så behöver ribban höjas hos samtliga anställda kring förändringsarbete om vi ska kunna vara med på tåget. Hur gör vi det? Det räcker inte längre med att några få tidigt vill pröva nytt. Vi måste börja bygga en kultur där de som ogillar förändring går med på förändring utan att de nödvändigtvis behöver förstå att de ändras. Förändring behöver bli det nya normala.

Å nu har jag tänkt på detta en stund. Jag ser att NCC kommit en bit på väg. Tack smartphone som bidragit till höjd digital mognad i hela vår organisation. Tack till oss själva som lyckats införa Lync i hela bolaget på ett så bra sätt. Men det räcker inte. Vi är på gång men vi måste vidare. Vi behöver medvetet skära ner den digitala elefanten så att våra anställda har möjlighet att ta en tugga i taget lite då och då. Så vad är det som jag kan servera? Här får ni en liten elefanttugga. Onenote. Microsofts lilla doldis som så många fortfarande inte känner till och än mindre använder. Onenote som helt ersätter penna och papper. När jag först hörde att det vore bra om jag fick igång Onenote i vår organisation så tänkte jag att min chef valt fel person. Jag verkligen älskar penna och papper.

Men jag hade fel. Att digitalisera alla mina anteckningar har gjort att jag gång på gång fått stora fördelar som jag tidigare inte kunnat förutse. Inga fler Post-it-lappar, alla anteckningar på samma plats, på bara några sekunder kan jag skapa en sida som sammanställer alla mina taggar (ska göra, viktigt, fråga med mera), en sökfunktion som gör struktur onödig. Och med denna erfarenhet så kom det en dag, som en blixt från ovan, att mitt bidrag till digitaliseringens tåg blir att få igång kunskapen om Onenote. Det betyder att jag nu gjort ett gäng filmer som på mindre än 20 minuter kan få igång vem som helst i grunderna i Onenote. Allt lärande är mätbart på personnivå om jag vill.

Parallellt med kunskapsökningen i OneNote bygger jag upp en plats för alla andra program också. I allt som görs så finns bara ett mål – det ska vara lätt att göra rätt. När jag nu börjat gå ut och visa mitt arbete så får jag bekräftelse på att det vi nu gör är bara så rätt. Så min fråga till dig blir, hur ser det ut med digitaliseringen på din arbetsplats? Vad är det som du kan göra när du kommer till jobbet imorgon. Kanske är det dags att dräpa en digital elefant?

Senaste artiklarna

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Telekom idag

Telekom idag Premium

Nyhetstjänsten för dig som jobbar med professionell kommunikation. Nu med nya nischade nyhetsbrev för ditt intresseområde och utbildnings-tv om aktuell teknik.