Skanova under svartfiberpress

Tele2, Skånet och Triangelbolaget har inlett ett svartfibersamarbete i syfte att ta marknadsandelar från Teliasoneras dotterbolag Skanova.

Skanova under svartfiberpress

Den största aktören inom marknaden för svartfiber, är idag Skanova, som i princip dominerar marknaden. Detta är något som Tele2, Skånet och Triangelbolaget nu vill ändra på genom ett samarbete där de tre bolagen ingått ett avtal sinsemellan för gemensam uthyrning av svartfiber. Satsningen meddelades under tisdagen denna vecka i samband med officiell kick-off i Stockholm.

– Genom det här samarbetet har vi samordnat så att kunderna genom ett enda avtal kan handla svartfiber i vårt, Triangelbolagets och de Skåne-anslutna stadsnätens nät. Genom att erbjuda det här som en produkt med en enhetlig prisbild så har vi möjlighet att konkurrera med Skanova, säger Patrick Höijer, chef för Tele2 Wholesale till Telekomnyheterna.

Kan vara anonym

Tele2 Wholesale kommer att bli den kanal där den huvudsakliga försäljningen sker. Samtidigt kommer det även finnas möjlighet för kunder som vill vara anonyma gentemot Tele2 att istället handla svartfiber från de två andra bolagen.

Det inledande samarbetet är något som också kan komma att växa med tiden och omfatta fler stads- och regionalnät. Det är i alla fall förhoppningen, uppger Patric Höijer och syftar på att man ännu inte har uppnått jämn kundfördelning i landet.

– Vi skulle gärna vilja växa norrut i Sverige, där vi inte har särskilt stor närvaro idag, säger Höijer.

Svartfiber är en benämning på fiberoptisk kabel som ägs och hyrs ut av nätgrossister som till exempel teleoperatörer, men som inte har någon utrustning inkluderad i uthyrningen. Istället står kunden för ägande och drift av den apparatur som gör anslutningen användbar.

Senaste artiklarna

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Telekom idag

Telekom idag Premium

Nyhetstjänsten för dig som jobbar med professionell kommunikation. Nu med nya nischade nyhetsbrev för ditt intresseområde och utbildnings-tv.