Skånska kommuner fortsätter med Telenor

De 33 kommunerna i Kommunförbundet Skåne har tecknat ett nytt ramavtal med Telenor om allt från växel i molnet till mobiltelefoni och telematik. Avtalet medför betydande prissänkningar.

Relationen mellan Skåne-kommunerna och Telenor är långt ifrån ny. Ända sedan 1999 har de haft affärer ihop och nu skriver de alltså ett nytt treårigt ramavtal om kommunikations- och nätverkstjänster. Totalt ska Telenor leverera omkring 41 000 mobilabonnemang och fast telefoni till kommunerna och de 43 kommunala bolag som också ingår i ramavtalet. Tillsammans har de 66 000 växelanknytningar fördelade på ett 40-tal kundplacerade växlar och Telenors molnväxel.

– Det känns bra att fortsätta vårt samarbete med Telenor. Vi anser att Telenor är den operatör som kan erbjuda de bästa och säkraste tjänsterna för våra kommunikationsbehov, när vi nu i allt högre grad anammar ett mobilt arbetssätt säger Bo Nilsson, förbundssekreterare på Kommunförbundet Skåne.

Täckningen viktig

– Vi tycker att det är jättekul att vi fått förnyat förtroende från Skåne-kommunerna. Inte minst för att mobiltäckningen var ett tungt beslutskriterium i upphandlingen och det är något vi haft som ett viktigt fokusområde under de två senaste åren när vi gjort omfattande investeringar i nätet, säger Mats Lundquist, ansvarig för företagskunderna hos Telenor.

Kommunen ställde i upphandlingen krav på täckning vid 500 utvalda platser, vilket också kontrollmättes. Några skillnader i täckning mellan Telenor och Telia respektive Tele2 som också deltog i upphandlingen fanns inte.

– Det är svårt att göra en mer finmaskig bedömning, även om det skulle vara bra utifrån exempelvis hemtjänstens behov. Å andra sidan har vi bra koll på Telenors täckning sedan tidigare, säger Bo Nilsson.

50 procent billigare

Det slutgiltigt avgörande blev istället priset. Med samma volymer och fördelning av tjänster som tidigare handlar det om en halvering av kostnaderna.

– I praktiken kommer det däremot inte minska så mycket eftersom vi allt eftersom får större kostnader för ökad mobilitet och mer mobil datatrafik, menar Bo Nilsson.

Totalt är affären enligt honom värd omkring 130 miljoner under de tre år som avtalet sträcker sig. Utöver telefoni omfattar avtalet också mobilt bredband, vpn och telematiktjänster.

Fakta

Kommunförbundet Skåne

I Kommunförbundet Skåne ingår de 33 kommunerna Bjuv, Burlöv, Båstad, Eslöv, Helsingborg, Hässleholm, Höganäs, Hörby, Höör, Klippan, Kristianstad, Kävlinge, Landskrona, Ljungby, Lomma, Lund, Malmö, Osby, Perstorp, Simrishamn, Sjöbo, Skurup, Staffanstorp, Svalöv, Svedala, Tomelilla, Trelleborg, Vellinge, Ystad, Åstorp, Ängelholm, Östra Göinge, Örkelljunga.

Avtalet med Telenor omfattar dessutom 43 kommunägda bolag.

Senaste artiklarna

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Telekom idag

Telekom idag Premium

Nyhetstjänsten för dig som jobbar med professionell kommunikation. Nu med nya nischade nyhetsbrev för ditt intresseområde och utbildnings-tv.