Skanskas nya Malmökontor får mobilt inomhusnät

Inomhustäckning I juni står Skanskas nya klimatsmarta Malmökontor inflyttningsklart. På plats finns då också ett inomhusnät som säkrar mobiltäckningen i det täta huset.

Att nybyggda kontorsfastigheter innebär problem med mobiltäckningen inomhus är mer regel än undantag och Skanskas huvudkontor i Malmöstadsdelen Hyllie, som snart står inflyttningsklart, hör inte till dem. Under förra året kontaktade de därför konsultföretaget Orbion Consulting som tidigare hjälp dem med liknande problem vid byggföretagets kontor i Göteborg.

– Nu när huset är nästan färdigt har vi kunnat konstatera att täckningen utifrån är bättre än vi hade trott. Det är inte helt dött utan går faktiskt att ringa på vissa platser men tillräckligt bra för att klara Skanskas behov är det inte, berättar Fredrik Fahlman, konsultchef på Orbion.

Passivt system öppnar för flera operatörer

Tillsammans med sitt systerföretag Relacom installerar de nu ett passivt antennsystem som Skanskas operatör Telenor kommer att koppla in sig på.

– Till skillnad från så kallade repeaterlösningar innebär det att vi inte förstärker signalen från en publik mast utan att operatören istället placerar en basstation i fastighetens källare. Från den skickas signalen ut via det passiva antennnätet inne i byggnaden.

Till nätet i Skanska-huset, som går under namnet klipporna, kommer till att börja med bara Telenor att vara inkopplad. Men tekniskt går det att ansluta flera operatörers basstationer till samma antennsystem med hjälp av en så kallad combiner. Det är något som senare kan bli aktuellt i de två övriga huskroppar som är nästa steg i byggprojektet. Där ska lokalerna hyras ut till olika företag som inte nödvändigtvis har samma operatör.

Nätet i Skanskas blivande huvudkontor byggs med 3g-teknik för att klara behovet av såväl röst- som datatrafik.

Senaste artiklarna

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Telekom idag

Telekom idag Premium

Nyhetstjänsten för dig som jobbar med professionell kommunikation. Nu med nya nischade nyhetsbrev för ditt intresseområde och utbildnings-tv.