När man har en Microsoft-licens så har det ”naturliga” alternativet varit att slå på Teams. Det är enkelt och för offentliga myndigheter innebär det även att man inte behöver gå in i en upphandling. Så när Skatteverket och Kronofogdemyndigheten i början av maj offentliggjorde sitt beslut om att inte gå över till Teams gav det svallvågor på marknaden.
– Bakgrunden är att vi i dag har en Skype for Business on prem-lösning. Microsoft har meddelat att det kommer en lättare uppdatering i höst, men det är den sista – så om några år är den utan support. Därav började vi titta på vad vi ska ersätta den med, säger Daniel Melin, strateg på Skatteverkets it-avdelning.
Skatteverket: ”Hitte-på att det skulle vara rättsligt osäkert”
Samarbete När Skatteverket sa att Microsoft Teams inte är ett alternativ – gav det stor uppståndelse. Nu jobbar myndigheten med att hitta en ersättare till nuvarande Skype-lösningen.
Någonting är fel
Läs vidare – starta din prenumeration
- Tillgång till vår digitala Premium-tjänst om professionell kommunikation.
- Nischade nyhetsbrev för Professional och Contact Center.
- Få tillgång till alla avsnitt i vår utbildnings-tv om Teams-telefoni, SD-Wan och Chattbotar.
- Sex papperstidningar om året med tydligt fokus på Telekom-branschens viktigaste frågor.
Daniel säger att det enklaste kanske hade varit att slå på Teams eftersom det inte krävde någon upphandling, men på Skatteverket såg man snabbt att det behövdes bättre genomlysning.
– När vi började titta på om vi över huvud taget skulle kunna gå över till Teams så insåg vi att många utredningar är för smala. Vi insåg att vi måste titta utifrån säkerhets- och personuppgiftsperspektivet men även se till kostnaden, lämpligheten samt se vilka inlåsningseffekter det ger.
Inte juridiskt framkomligt att använda Teams
Och när myndigheten gick igenom detta så kom man fram till att Teams dels innebar att man var tvungen att gå upp till en dyrare licens samt att inlåsningseffekterna var stora. Men det var det lilla.
– Utifrån det juridiska så var det inte framkomligt någonstans. Att använda Teams innebär personuppgiftsbehandling i USA och det finns inga tekniska åtgärder vi kan göra för att säkra mot detta. Sen när vi tittar på lämpligheten – är det lämpligt att vi lägger ut hela vårt organisationsschema, kontaktuppgifter och information om vilka som arbetar på Skatteverket?, säger Daniel.
Det har ordats en del om att rättsläget är osäkert kring om myndigheter och organisationer som hanterar personuppgifter får använda sig av amerikanska molntjänster. Men det menar Daniel att så är det inte alls. Läget är glasklart.
– Det har aldrig varit ”rättsligt osäkert”, det tycker jag bara är ett hitte-på. De som säger det är oftast leverantörer som gynnas av att påstå detta, säger han.
Många myndigheter intresserade av alternativ till Teams
Skatteverkets tog sitt beslut efter att ha tittat igenom Teams och diskuterat med Microsoft. Daniel säger att promemorian de skrivit kring ersättning av Skype gäller myndighetens och Kronofogdens verksamhet. Men i slutet av skrivelsen öppnade man dock upp för andra att haka på i arbetet om att hitta ersättare till Skype. Och det visade sig att många var intresserade.
– Vi måste ju inleda ett projekt för att hitta ersättare – och skrev att om andra är intresserade att haka på så var det bara att höra av sig. Det resulterade i att 30 andra myndigheter och kommuner nu är med, säger Daniel.
Efter beslutet om att leta ersättare har Skatteverket satt upp en arbetsgrupp där totalt åtta olika myndigheter jobbar aktivt och de resterande sitter med som referensgrupp. Arbetet kommer fortgå till dess att man hittar en väg framåt, hur den ser ut är dock långt ifrån klart.
– Det kommer en ny version av Skype for Business (on prem-lösningen) nu i år och den har fem års support. Med det sagt, vårt mål är att få till en bredare samarbetsplattform och är det något som vi sett under pandemin så är det hur viktiga den typen av verktyg är. Och då pratar vi om en ersättare som är mycket bredare än vad Skype erbjuder.
Ingen enskild leverantör – troligt med en kombination
Så vad är då alternativen? Det säger sig självt att tjänster med samma brister som Teams i sig självt blir underkända. Men Daniel säger att det är kontraproduktivt att låsa in sig på en Teams-ersättare som är likadan – men av annat ”märke”.
– Nej, vi tittar vitt och brett. Jag kan säga att vi fascineras över hur många alternativ det finns där ute. Sen tror vi inte att det kommer att finnas en enskild leverantör som kan lösa vårt behov – utan det gäller att hitta rätt kombo av teknik. Det kan mycket väl vara on prem blandat med publika eller privata molntjänster. Just det bryr vi oss inte om.
– Huvudsaken är att vi får en modern samarbetsplattform som gör att medarbetarna kan arbeta effektivt. Vi vet att vi inte kommer gå tillbaka till arbetet som det var innan pandemin. Alla kommer inte vara på kontoret alla dagar – då behövs det en samarbetslösning som stödjer det arbetet och som innebär att vi kan möta medborgare, delta i möten och dela handlingar på ett smidigt sätt. Vårt mål är att användarna ska uppleva det som en tjänst, vilka komponenter den sedan består av och hur den levereras – det är bara en it-fråga, säger Daniel.
Oavsett vilken teknik eller tjänst det landar i så menar it-strategen att det finns en överordnad fråga – och den rör förtroende.
– Vi ser det som otroligt viktigt att vi förvaltar det förtroende vi har som myndighet – det får inte naggas i kanten. Om vi inte var noggranna och folk hade åsikten att ”Skatteverket är det ingen ordning på” – då urholkar det förtroendet för staten på sikt. Och det är inte ett alternativ, säger Daniel Melin.