Skepsis mot RIM:s nya mobila plattform

RIM:s hybridplattform BBX sägs kombinera det bästa från Blackberry och QNX. Men trots att nyheten lovar fungera på såväl smarta mobiler som surfplattor är analytiker tveksamma till succéfaktorn.

Skepsis mot RIM:s
nya mobila plattform

Det nya flaggskeppsoperativet, som liksom konkurrenterna IOS och Android Ice Cream Sandwich ska förena surfplattor och smartphones, avslöjades under utvecklarkonferensen Dev Con i San Francisco.

– Våra kunder laddar ner nästan fem miljoner Blackberry-appar dagligen vilket har gjort Blackberry till en av de mest lönsamma plattformarna för utvecklare. Nu förser vi dem med verktygen för att kunna bygga än mer innehållsrika appar för både smarta mobiler och surfplattor när Blackberry- och QNX-plattformarna förenas i BBX, säger en av RIM:s två vd:ar Mike Lazaridis.

Har potential

BBX-plattformen kommer att inkludera BBX-OS och stödja såväl Blackberry-molntjänster som utvecklingsmiljöer för både html5 och nativa utvecklare. Här utlovas stöd för appar utvecklade genom vilket verktyg som helst som idag finns tillgängligt för Blackberry PlayBook – inklusive Native SDK, Adobe AIR/Flash och Webworks/html5, samt Blackberry Runtime for Android Apps.

Förhoppningen är att det bästa från båda världar ska hålla den erkända mobiltillverkaren flytande.

– Med BBX försöker RIM återuppbygga grunden för alla sina enheter och här finns potential för en mer kraftfull, engagerande och mediavänlig plattform, säger Ovums telekomanalytiker Jan Dawson.

Löften inte nog

Men vad RIM inte lyckas kasta ljus över är när BBX faktiskt kommer att finnas tillgänglig, om befintliga smartphones kommer att uppgraderas till den nya plattformen eller vad för slags nya Blackberry-enheter som finns på horisonten. Utmaningen är att ge utvecklarna en publik och en marknad för sina applikationer, vilket BBX idag inte har.

– Under tiden riskerar plattformen att lida av samma hönan och ägget-problem som många andra. Användarna kommer inte att köpa en enhet utan några appar, och utvecklare kommer inte att skapa för en plattform utan några användare, menar Jan Dawson.

Han tror att RIM:s jakt efter att snabbt driva upp antalet appar på sin nya plattform kan innebära att de skjuter sig själva i foten. Då det inte finns någon migreringsväg för befintliga Blackberry-utvecklare tvingas de börja om från början med en helt ny utvecklingsmiljö. Något de inte nödvändigtvis känner något akut behov av att göra på kort sikt. Och kunderna baserar i sin tur sina plattformsval på verkliga möjligheter, här och nu. Inte på framtida drömmar.

Senaste artiklarna

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Telekom idag

Telekom idag Premium

Nyhetstjänsten för dig som jobbar med professionell kommunikation. Nu med nya nischade nyhetsbrev för ditt intresseområde och utbildnings-tv.