Skepsis mot Telias edge-satsning

Det finns viss skepsis mot Teliasoneras miljardsatsning på edge i mobilnätet. Men Telias chef över de svenska mobilnäten ser stora fördelar edge i storstäderna, 3g till trots.

Skepsis mot Telias edge-satsning

Inte allt för sällan har Telekom idag mött skepsis gällande Teliasoneras miljardsatsning på edge-teknik i mobilnäten och särskilt i storstäderna. Men förklaringen är enkel, i alla fall enligt Tommy Ljunggren Teliasoneras chef för mobilnätet.

– Det är billigare att få en bra inomhustäckning med edge än 3g, förklarar Tommy Ljunggren. Det är svårt att få bra täckning inomhus och vi har klart mycket bättre inomhustäckning än de andra operatörerna.

3g-teknikens främsta syfte är att hantera mängden användare i storstäderna.

Gammal teknik?

Men även kring nyttan av edge i glesbygden finns frågetecken. Gsm är en gammal teknik och nu talas det om att operatörerna i framtiden ska satsa på umts 900, vilket är 3g på gms-frekvens. Det är också ett billigare sätt att få riktig 3g i hela glesbygden.

–Det kanske är billigare men i Sverige är vi fyra mobiloperatörer som har 900-spektrum. I andra länder där det bara finns två operatörer är läget annorlunda, framhåller Tommy Ljunggren.

Räcker till tv

Han poängterar att edge med en hastighet på cirka 200 kb/s till och med räcker till för att leverera tjänster som mobil-tv och att det finns gott om mobiltelefoner som stödjer tekniken.

– Vi tror att gsm räcker väldigt långt oavsett vad Ulrica Messing sa, att det är en b-teknik, säger Tommy Ljunggren.

I dagsläget har Teliasonera edge i cirka 75 procent av gsm-nätet och räknar med att ha nätet fullt utbyggt vid årsskiftet. Det är ett år tidigare än planerat. Att utbyggnaden påskyndats beror på tillgängligheten av mobiltelefoner för tekniken.

Senaste artiklarna

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Telekom idag

Telekom idag Premium

Nyhetstjänsten för dig som jobbar med professionell kommunikation. Nu med nya nischade nyhetsbrev för ditt intresseområde och utbildnings-tv om aktuell teknik.