SKF släpper ruggade enheter

Mobilt Det kommer lite som en överraskning när svenska kullagergiganten SKF nu lanserar en mobiltelefon och en surfplatta för riktigt tuffa och känsliga industrimiljöer.

SKF släpper ruggade enheter

Det anrika svenska företaget SKF, Svenska kullagerfabriken, grundades 1907 av bland andra Sven Wingquist, mannen som uppfann det dubbelradiga sfäriska kullagret. Idag har man nära 50 000 anställda fördelat på 140 anläggningar i 28 länder. Man verkar inom en mängd områden relaterade till industri, men kullagren är fortfarande kärnverksamheten.

Och nu ska man alltså börja ta fram egna surfplattor och mobiltelefoner. Det bör sägas direkt att det inte är Apple och Google som SKF har ställt in siktet på, utan enheterna är strikt anpassade för industriell användning i tuffa miljöer, bland annat i anläggningar för olja, gas och raffinering samt inom kemisk industri och läkemedelsindustri. Enheterna kör Android 4.4, har stöd för bland annat 4g lte, gps, nfc, streckkodsavläsning och går utmärkt att använda med handskar. En av tankarma med de nya enheterna är att till fullo dra nytta av funktioner i SKF:s paketlösning SKF Enlight, som bland annat innefattar apparna Data Collect som förvandlar en mobil enhet till en datainsamlingsenhet samt WMCD (wireless machine condition detector) som används för att mäta bland annat vibrationer och temperatur.

Ti ringde upp Christoffer Malm, chef på SKF Connectivity Room, för att få veta lite mer om satsningen. Han befinner sig just nu på världens största industrimässa i Hannover där SKF visat upp enheterna.

Ti: Det kommer lite som en överraskning att ni satsar på egna enheter, kan du berätta lite om bakgrunden till det här?
– Bakgrunden är SKF redan har en stor plattform inom service för industrier med bland annat många ruggade devices för miljöer där det ställs större krav på utrustningen än normalt. Till exempel ska den vara Atex-certifierad, vilket enkelt uttryckt innebär att utrustningen inte får bli en orsak till explosioner i känsliga miljöer. I det avseendet släpper vi nu, i samarbete med den tyska tillverkaren Ecom, en surfplatta och en telefon som möter de kraven.

Ti: Ser ni ett stort behov av den här typen av enheter?
– Hos de mer riktade industrierna finns helt klart ett behov, annars hade vi inte gjort det här. Det är förvisso en nischad marknad, men en viktig marknad. De här enheterna kommer att hjälpa våra kunder att optimera sina verktyg och maskiner.

Christoffer Malm vill ännu inte ge några prisuppgifter men säger att enheterna ska göras tillgängliga över hela världen innan sommaren.

Senaste artiklarna

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Telekom idag

Telekom idag Premium

Nyhetstjänsten för dig som jobbar med professionell kommunikation. Nu med nya nischade nyhetsbrev för ditt intresseområde och utbildnings-tv.