Skolor får efterlängtade Ipad-nyheter i Ios 9.3

Apple Det blir lättare för skolor att låta eleverna dela på en Ipad och lärare får bättre kontroll över användningen i klassrummet. Det är några av nyheterna i nästa uppdatering av Ios.

Skolor får efterlängtade Ipad-nyheter i Ios 9.3

Med Ios 9.3 tillför Apple fyra gissningsvis väl efterfrågade nyheter för skolor som använder Ipad i undervisningen. Den första nyheten handlar om möjligheten att ha flera användarprofiler på varje Ipad. Eleverna ska med andra ord kunna dela på en eller flera paddor och logga in med sitt eget apple-id. Innehåll och appar ser ut att synkroniseras med användarens profil vid inloggningen och lagras alltså inte bara lokalt. Hur många användare varje Ipad kan hantera framgår inte men det handlar om minst en klass med elever. Möjligheten att hantera flera användarkonto på en Ipad ser åtminstone till att börja med ut att bli unik för skolan, medlemmar i en familj kan med andra ord inte ha separata användarinloggningar på den gemensamma surfplattan.

Ännu intressantare är kanske appen Classroom. Med den får läraren en helt annan kontroll än idag över vad som pågår på elevernas skärmar. Läraren få möjlighet att se vad som finns på varje elevs skärm, starta en app på samtliga paddor i klassrummet, bläddra fram en sida i en e-bok eller öppna en viss hemsida. Vid behov kan läraren också låsa användandet till en speciell app för att göra det enklare för eleverna att fokusera på det de ska göra. När det är dags för redovisning kan läraren skicka valfri elevs skärminnehåll till en tv eller projektor med hjälp av Airplay utan elevens medverkan.

För att hantera såväl apple-id:n som appköp och Ipads och göra dem klara för mdm får skolans administratörer ett nytt och samlat verktyg som döpts till Apple School Manager. Genom det får skolorna också tillgång till ytterligare en nyhet: centralt administrerade Apple-id:n för både lärare och elever. De blir unika för skolvärlden och administratören får möjlighet att skapa dem i klump, återställa lösenord och hålla koll på kontot. Men de ska i övrigt ge samma möjligheter som ett vanligt Apple-id.

Även om många av nyheterna i Ios 9.3 berör utbildningssektorn så får faktiskt företagsanvändarna också en liten extra godbit. Särskilt hemliga anteckningar kan nämligen låsas för att bara kunna läsas med ett extra lösenord eller avläsning av användarens fingeravtryck. Tanken är att det ska göra anteckningsappen användbar även för riktigt känslig information.

Ios 9.3 finns nu ute som beta men ska bli tillgänglig för alla användare inom kort.

Senaste artiklarna

Kontoret

Samarbete

Whitepaper

Kontaktcenter

Karriär

Telekom idag

Telekom idag Premium

- för dig som behöver full koll på framtidens kommunikation. Nu med nya nischade nyhetsbrev för ditt intresseområde.