Skräcksiffran: Så mycket har DDoS-attackerna ökat

Säkerhet Under första halvåret 2023 drabbades europeiska telekomoperatörer av en kraftig ökning av ddos-attacker.

Skräcksiffran: Så mycket har DDoS-attackerna ökat

Antalet ddos-attacker ökade under första halvåret 2023 i Europa, Mellanöstern och Afrika med 81 procent jämfört med andra halvåret 2022, och telekomsektorn är en av de mest utsatta sektorerna.

– Telekombranschens centrala roll gör den till ett attraktivt mål för cyberbrottslingar. En attack mot ett telekomföretag kan leda till att miljontals kunder förlorar sin internetuppkoppling och förhindra åtkomst till viktiga onlinetjänster, webbplatser och affärskritiska applikationer, säger Niclas Molander, ansvarig för Netscout i Sverige.

Antalet ddos-attacker i EMEA mot telekomoperatörer ökade under första halvåret 2023 till nästan 700 000, vilket är en ökning med 81 procent jämfört med halvåret innan. Ökningen är inte särskilt förvånande, med tanke på antalet kommersiella 5g-nätverk idag. Enligt Statista förväntas antalet 5g-abonnemang i Europa, som låg på en miljon 2019, att nå hela 270 miljoner i slutet av detta år. Hela den globala ökningen av 5g-abonnemang under samma period är på över 2 000 procent. 

– Övergången från traditionellt bredband till 5g, särskilt inom spelvärlden, intensifierar ddos-attackerna både till omfattning och frekvens. Detta gör inte bara attackytan större, utan förändrar också hur vi måste hantera cybersäkerhet, förklarar Niclas Molander.

Här är insyn i vad som händer i nätverken helt grundläggande för att bekämpa ddos-attacker. Genom att upptäcka tidiga signaler på en attack kan telekombolag bättre förutse och förhindra effekterna av en attack. Med hjälp av överblick i nätverken går det att begränsa angriparnas möjligheter att använda olika tekniker för angrepp och på så sätt minskar möjligheterna att utnyttja sårbarheter hos telekombolagen.

– Den föränderliga hotbilden, med allt mer komplexa och kraftfulla ddos-attacker, utgör en enorm utmaning för telekombranschen. Som måltavlor för cyberbrottslighet måste alla aktörer inom sektorn proaktivt stärka sin infrastruktur för att stå emot både nuvarande och framtida hot, säger Niclas Molander.

Senaste artiklarna

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Telekom idag

Telekom idag Premium

Nyhetstjänsten för dig som jobbar med professionell kommunikation. Nu med nya nischade nyhetsbrev för ditt intresseområde och utbildnings-tv.