Skyddade nummer kan ha läckt från Telia

Operatörer [Uppdaterad] PTS undersöker om information om Telia-kunders hemliga nummer har har hamnat hos nummerupplysningen Eniro 118 118.

Har en kund begärt att dennes nummer ska vara skyddat från nummerpresentation ska bara polisen, säkerhetspolisen och larmcentralen normalt ha möjlighet att få tillgång till numret och information om abonnenten. Att det faktiskt är så är operatörens ansvar men trots det kan nummerinformation från Telia ha hamnat hos Eniro 118 118.

Det är kommunikationsmyndigheten PTS som uppmärksammats på det eventuella läckaget av uppgifter av en Telia-kund och därför har myndigheten nu inlett ett tillsynsärende mot Telia om brister i tystnadsplikten.

Kunden som har hemligt nummer ska av Eniro 118 118 blivit erbjuden att få information om ett efterfrågat nummer skickat till sig via sms, detta trots att hen inte berättat vilket nummer hen ringer ifrån. För att kunna göra det måste Eniro 118 118 med andra ord ha fått numret via nummerpresentation direkt från operatören.

Några uppgifter om att hemliga telefonnummer också ska ha förmedlats vidare till allmänheten via Eniros nummerupplysningstjänster har PTS däremot inte. Senast den 23 februari ska Telia ha svarat på PTS begäran om upplysningar.

Genom sin pressansvarige Marcus Haglund kommenterar Telia ärendet:

”Enligt de så kallade samtrafikavtalen (som kontrolleras av PTS) mellan Telia och andra operatörer, bl.a. Eniro, ska parterna i samband med uppkoppling av ett samtal informera om att uppringarens nummer är hemligt och den operatör som tar emot ett hemligt nummer måste följa de regler som gäller enligt Lagen om elektronisk kommunikation. Hur processen sedan ser ut hos Eniro måste Eniro svara på.”

Telekom idag

Telekom idag Premium

- för dig som behöver full koll på framtidens kommunikation och telekombranschen.
Just nu begränsat erbjudande!

Gratis nyhetsbrev!

De viktigaste nyheterna direkt i mejlen. Helt kostnadsfritt!
Jag godkänner att Telekomidag sparar mina uppgifter