Skype släpper företagspaket

Skype nya företagspaket riktar sig till småföretag och innehåller en ny webbsupport, ny hårdvara och nya mjukvarusamarbeten. Men i pressmeddelandet skriver Skype att tjänsten inte får ses som en ersättare till telefoni, eftersom den inte klarar nödsamtal.

Skype presenterar idag Skype for Business, en lösning som är utformad för småföretagen och som innehåller en rad förbättringar jämfört med tidigare (se länkad artikel).

Skype for Business omfattar en webbsajt, vars mål är att förenkla global kommunikation och administration av grupper för företag med färre än tio anställda – mer än 50 procent av Skypes företagskunder tillhör den kategorin. En annan ny funktion är till exempel att Skype kan integreras i Microsoft Outlooks verktygsfält och att det kan användas tillsammans med en massa nya hårdvaruprodukter som utvecklas specifikt för småföretag.

– 30 procent av våra kunder använder Skype regelbundet för sin företagsverksamhet och de flesta är småföretag, säger Niklas Zennström, vd och grundare till Skype.

Funktioner i Skype for Business

Skype for Business låter administratörer sköta företagets Skype-tjänster och verktyg centralt. Skype for Business Control Panel (tidigare Skype Groups) finns översatt till 18 språk och är anpassad för sex valutor. Kontrollpanelen har ett nytt system för automatisk hantering som ger administratörerna möjlighet att göra stora kreditinköp till ett konto och samtidigt fördela Skype-krediter till alla kundkonton. Skype-krediter kan användas för Skypes betaltjänster som exempelvis Skype ln, Skype Out, personifiering, röstbrevlåda, och konferenssamtal med tredje part.

Skype-certiferad hårdvara för företag

Skype samarbetar också med en mängd företag för att kunna erbjuda ännu bättre tjänster till företagskunder. Nytt är exempelvis Plantronics headset-lösningen Voyager 510 Bluetooth som låter användare byta mellan mobiltelefonsamtal och internetsamtal. Andra produkter för småföretag är till exempel: Vosky Exchange från Actiontex som gör att företagets pbx-system kan kopplas med upp till fyra Skype-användare och Polycom som ger möjlighet att använda konferenstelefonerna Polycom SoundStation2 och den trådlösa SoundStation2W som mikrofon och högtalare vid internetsamtal.

Ingen telefoniersättare

För konferens och samarbete via webben finns också ett antal lösningar från tredjepartsuvecklare: Conveno, Salesforce.com, Vapps och WebDialogs.

Lite anmärkningsvärt är att Skype längst ner i pressmeddelandet avsäger sig allt ansvar för användandet av telefonitjänsten. Företaget skriver att tjänsten inte är en ersättare för telefoni och kan inte användas för nödsamtal. Risken för stämningar är annars hög, men hur lockande för företagen är en tjänst som annonseras med säkerhetsbrister?

Senaste artiklarna

Telekom idag

Telekom idag Premium

Nyhetstjänsten för dig som jobbar med professionell kommunikation. Nu med nya nischade nyhetsbrev för ditt intresseområde och utbildnings-tv om aktuell teknik.