Skype tar stora tuggor ur operatörernas kaka

Operatörerna håller på att tappa greppet om den internationella teletrafiken. Det är Skype och andra tjänster för internettelefoni som tar över.

Allt fler människor använder Skype för att ringa utlandssamtal. Enligt undersökningsföretaget Telegeography ligger tillväxten i trafikvolym för internationella samtal totalt på ungefär 13 procent, vilket den gjort under många år. Däremot har de traditionella teleoperatörerna nu bara en tredjedel av den kakan – resten står Skype och andra tjänster för internettelefoni för.

– Med tanke på deras enorma datatrafik är det svårt att dra någon annan slutsats än att Skypes tillväxt sker på de traditionella teleoperatörernas bekostnad, säger Telegeographys analytiker Stephan Beckert i ett uttalande.

Telegeography bedömer att Skype under 2011 ökade sin trafik med 47 procent, till ungefär 145 miljarder samtalsminuter; cirka en tredjedel av den totala trafikvolymen för den traditionella telefonin.

Fakta

Siffrorna

* Total tillväxt utlandssamtal 2011: 13%

(4% traditionell telefoni, resten Skype)

p>

* Skypes totala samtalsminuter 2011: 145 miljarder

* Traditionell telefonis totala samtalsminuter 2011: 438 miljarder

Senaste artiklarna

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Telekom idag

Telekom idag Premium

Nyhetstjänsten för dig som jobbar med professionell kommunikation. Nu med nya nischade nyhetsbrev för ditt intresseområde och utbildnings-tv.