Släcker bränder med vr: ”Bättre än verkligheten”

vr Hos Vobling kan du öva på att släcka bränder utan bränder – allt genom ett par vr-glasögon. Vi pratar med vr-experten Amanda Bengtsson om vr som utbildningsverktyg.

Släcker bränder med vr: ”Bättre än verkligheten”

Det är eldsvådor i köket. Vad gör du? Det du lärde dig efter en e-learningkurs för några år sedan är endast ett minne blott. Vobling, branschledande leverantör av vr- och ar-lösningar, tror sig sitta på facit.

– Vi har blivit mer brandinriktade med tiden och det är för mig första gången man använder vr på ett sätt som är bättre än verkligheten, säger Amanda Bengtsson, Head of Products and Operation, och fortsätter:

– Det är inte räddningstjänsten som i första hand kommer till oss utan vanliga företag som vill brandträna sina medarbetare.

Amanda kommer närmast från Samhall AB och började på Vobling som produktägare och driver företaget sedan en tid tillbaka. Företaget drivs genom en ”kärlek till teknik”, som hon själv beskriver det.

– Vi håller på med immersiva medier, det vill säga vr, ar, 360 och allt i kombination. Vi har över 200 projekt i bagaget av kundspecifika lösningar. Nu har vi skiftat till att produktifiera flera av lösningarna. Vi vill erbjuda samma nytta till flera.

Enligt Amanda är vr en alternativ utbildningsmetod som är både lättillgänglig, effektiv, klimatsmart och säkrare.

– Det viktigaste när man gör vr är att man adderar värde. Du sätter på glasögonen och hamnar i verklighetstrogna scenarion. Det är lättare att ta till sig än att klicka sig igenom en e-learning.

Finns det några risker med vr som utbildningsverktyg?

– Den största risken är att man gör innehåll som inte används eller att man inte tillför någonting. Det kostar pengar och är onödigt.

Berätta mer om er vr fire trainer!

– Det är en brandträning med en riktig brandsläckare. Vi har alltifrån vatten-, skum- och pulversläckare. Sedan gör vi brandsläckaren interaktiv så att man kan interagera med den i vr. I applikation finns det sedan diverse olika träningar – man kan släcka en köksbrand, lastbilsbrand eller garagebrand, med mera.

Amanda ratar skrämseltaktiken och tror inte att det är the way to go.

– I vanliga brandutbildningar får man inte alltid träna att släcka med en riktig brandsläckare. Oftast visar de bara en film som visar hur hemskt det kan gå.

Vobling försöker imitera bränderna på ett realistiskt sätt.

– Det enda vi kompromissar med är värmen. Du får känna röken stiga ner framför ögonen på dig, branden sprider sig precis som den skulle i verkliga livet och släckarna har samma effekt på de olika brandtyperna som om det vore på riktigt.

Tekniken bakom brandutbildningen kombineras med en fysisk brandsläckare, en vr-applikation och ett vr-headset.

– Sedan använder vi optiska sensorer och bluetooth för att kunna koppla dem. Alltså, när man trycker ned handtaget på brandsläckaren så reagerar de virtuella släckarna i appen på det och branden kan släckas. Det ser ganska lite ut för världen men det är mycket investering bakom.

Brandutbildningen är den mest attraktiva vr-utbildningen hos Vobling.

– Men också på marknaden. Det här är en utbildning som är nödvändig världen över. Hos privatpersoner, skolor och företag.

Vilka fler utbildningar har ni?

– Vi har även gjort soft skills training, där man genom användning av avatarer kan animera och spela ut olika händelser. Till exempel kan träna på konflikthantering och utsättas för stressiga situationer, säger hon och fortsätter:

– Vi har även repetitionsutbildningar, så som träna och repetera rutinerna inför Heta Arbeten och Höghöjdsträning, samt praktisk el-lära i vr där användaren får lära sig att koppla el på ett säkert och miljömedvetet sätt.

Hur tror du att framtiden ser ut för vr inom utbildningar?

– Jag tror att mycket ligger på oss tillverkare – att vi fortsätter skapa utbildningar som tillför nytta. Jag ser många som utvecklar gimmicks, till exempel ”gå på plankan”. Det ger snabba kickar och skapar hype, men det bidrar inte med nytta i längden.

Framöver hoppas Vobling att fortsätta sin resa och expandera globalt.

– Min dröm är också att göra hlr-utbildning i vr. Så att man kan ha hela första hjälpen-paketet med sig. Men det ligger lite längre fram i tiden.

Amanda berättar även att mixed reality ligger på agendan för företaget.

– Alla nya tekniker går så fort i vr-branschen. Just nu har jag kontakt med headset-tillverkaren HTC. De tillverkar glasögon som möjliggör att blanda den virtuella världen med den verkliga. Tänk att släcka virtuella bränder i din egen verklighet.

Vad har ni fått för respons?

– Den har varit fantastisk. Vår vr fire trainer är vår största ledstjärna. Jag pratade med en kund från Storbritannien igår. Hon gör flera brandutbildningar i veckan på deras bolag och jag fick ta del av deras customer evaluation-feedback. Många sa att det blir en helt annan inlärning när man ”learn by doing” med vr-glasögon. Du kan släcka flertalet olika brandtyper, använda flera olika typer av släckare i ett antal olika miljöer på bara några minuter. Det är bättre än samma träning i verkligheten.

Senaste artiklarna

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Telekom idag

Telekom idag Premium

Nyhetstjänsten för dig som jobbar med professionell kommunikation. Nu med nya nischade nyhetsbrev för ditt intresseområde och utbildnings-tv.