nr-logo

Bevakar den svenska telekombranschen

IoT-teknik sparar energi för bussbolaget

En IoT-lösning som sparar motsvarande 22 GWh per år.
Telia och Nobina hat tillsammans utvecklat ett system för smartare uppvärmning av bussar.

  • Artikel annons 1

Under det kallare halvåret går det åt enormt mycket mer energi i Sverige. Och smartare uppvärmning är något som står på många företags önskelista. Ett av dessa är Nobina som driftar 3 500 bussar.
Innan bussarna ska ut i trafik så värms de upp, för att göra resan så behaglig som möjlig för resenärerna – men även arbetsklimatet drägligt för bussförarna.

Och nu har Nobina tillsammans med Telia löst ett problem. Tidigare stod bussarna med konstant uppvärmning när de var parkerade – detta för att garantera rätt temperatur när de skulle ut i trafiken. Nu har 2 000 av dem utrustats med temperatursensorer och styrsystem som gör att uppvärmningen bara sker när det behövs.
Via takmonterade antenner på fordonen och mobilnätskommunikation kan temperaturen avläsas och regleras utifrån när bussarna ska ut i trafik.
– Detta är ett utmärkt initiativ för att minska energiförbrukningen – samtidigt som vi skapar ett bra klimat i bussarna för både resenärer och förare, säger Andres Diago, teknisk chef för Nobina.

Så hur mycket energi kan Nobina spara på det här? JO, enligt uträkningen kommer de 2 000 bussarna dra runt 22 GWh mindre om året.
– Det här är tekniken när den är som bäst, när den bidrar till nya smarta lösningar som sparar både tid, resurser och miljöpåverkan. Att vi kan hjälpa Nobina att skapa en ännu mer hållbar kollektivtrafik för samhälle, förare och resenärer känns fantastiskt roligt säger Björn Hansen, IoT-chef, Telia.

Etiketter:

  • Annons 3

Fler nyheter

HPE ska ta ledningen inom lagring med nya Primera

Deras nya plattform sägs omdefiniera affärskritisk lagring – tack vare industrins mest avancerade ai och maskininlärning.
– Primera är självkörande, självläkande och självoptimerande, säger Stephan Andersson, Sverigechef för hybrid it på HPE, till Telekom idag.

  • Annons 4

Tieto och Evry går ihop

Analys

It-konsultbolagen Tieto och Evry slår sina påsar ihop. Tillsammans vill de bli en storspelare på den nordiska marknaden för digitalisering.

Teknikchefen: ”Varje stad borde ha en CTO”

Möjligheterna är här och tekniken är på plats. Men fortfarande är realisationen av den äkta smarta staden långt borta. Därför efterfrågar Ericssons teknikchef tydligare ledarskap.
– Den smarta staden är inte längre en vision, komersiella 5G system är redan här, säger Erik Ekudden.