Smarta sensorer ska ge effektivare snöröjning

IoT Vinter och snö är fantastisk – men även ett problem. Gator och torg ska hållas framkomliga och för att göra snöröjningen effektivare utreder Piteå kommun nu om sensorer är rätt väg att gå.

Smarta sensorer ska ge effektivare snöröjning
I Piteå kommun ska smarta sensorer ge effektivare snöröjning

I Piteå ansvarar kommunen för att runt 400 kilometer gata samt närmare 120 km gång- och cykelvägar ska snöröjs och hållas halkfria. Det är ett rätt digert jobb som kräver en hel del planering. I dagsläget så används tre mätplatser varifrån man samlar data om nederbörd. Temperatur och luftfuktighet. Data som sedan ligger till grund för planeringen.

Men nu vill man uppgradera. Med häck av trådlösa sensorer samt Piteenergis sensornät finns det möjlighet att mäta nederbörd, snödjup samt snökvalitet i realtid.

– Projektet är en del i vår digitala utveckling. Tidigare har vi kört mycket förutbestämda områden men med den här lösningen får vi en helt annan flexibilitet och kan skapa mer skräddarsydda rutter. Det innebär att vi kan använda våra resurser där de bäst behövs säger Micael Kemi, gatuchef på Piteå kommun.

Ska leda till en mer hållbar kommun

Möjligheterna som LoraWAN-nätet ger är många och på sikt hoppas både kommunen och energibolaget att det ska bidra till ett mer hållbart Piteå.

– Utvecklingen av tekniska lösningar med sensorer går snabbt och vi ser en ökad efterfråga på tillgång av data. Vårt sensornät kommer att vara en viktig möjliggöra för att kunna utveckla ett smartare Piteå, säger Anders Ådemo, marknadschef på Piteenergi.

Senaste artiklarna

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Telekom idag

Telekom idag Premium

Nyhetstjänsten för dig som jobbar med professionell kommunikation. Nu med nya nischade nyhetsbrev för ditt intresseområde och utbildnings-tv.