Smartcaller 2.0 fixar callback utan data

Operatörer Operatören Innotels tjänst Smartcaller släpps i version 2.0. Den stora nyheten är att callback-funktionen inte längre är beroende av en dataanslutning. Nu ska löftena om billigare internationella mobilsamtal kunna förverkligas.

Smartcaller 2.0 fixar callback utan data

Telekom idag skrev första gången om den svenska operatören Innotel i januari 2012. Redan då positionerades den som en OTT-tjänst för företag som vill få ner kostnaderna för mobilsamtal till uttalandet och roaming vid resor.

– Innotel och vår plattform har varit i en utvecklingsfas. Ett problem med tidigare lösning är att många företag har förbud på att nyttja data utomlands med mobiltelefonen och då faller Smartcaller 1.0. Bolag som inte har förbud och nyttjade 1.0-versionen och sedan glömde att stänga av data gjorde knappast några besparingar eftersom många appar då ligger i bakgrunden och genererar datatrafik, säger Innotels grundare Mattias Hansson från Opticaller, som har bidragit med mycket av tekniken i OTT-tjänsten.

Men nu har det här hindret undanröjts. I Smartcaller versionen 2.0 behövs ingen datakoppling.

– Vi är först i världen med att få callback att fungera perfekt utan data vid uppkoppling av samtal. Användaren kan både ringa till utlandet och från utlandet helt utan att nyttja någon datakoppling, säger Mattias Hansson och tillägger att man har väntat på att få två patent godkända för att kunna förverkliga lösningen.

Han hävdar att besparingarna kan bli upp till 90 procent i vissa scenarier och länder och att den ofta ligger på kring 50 procent vid roamingsamtal.

Test på MWC

Smartcaller har börjat säljas via återförsäljare på företagsmarknaderna i Sverige och Norge. Månadsavgiften ligger på 99 kronor och tjänsten kan köras tillsammans med alla de svenska mobiloperatörerna.

– Vår testförsäljning har gått otroligt bra och bland de första 25 kunderna finns flera börsbolag, säger Mattias Hansson.

Appen som hör till Smartcaller finns för Android och Ios. I det förstnämnda fallet arbetar den helt i bakgrunden och visar sig bara när användaren ska välja typ av samtal. I Iphone har den en egen dialer-miljö.

Telekom idag fick testa ett Smartcaller-samtal i Barcelona vid MWC. Uppkopplingen av samtalet tar cirka 20 sekunder, vilket man får räkna med när det handlar om callback-principen. Det som sedan gör intryck är ljudkvaliteten. Den är helt i nivå med, om inte bättre än, vanliga mobilsamtal.

Innotel kan terminera trafiken globalt och det faktum att EU håller på att reglera bort roamingavgifterna puttar inte omkull affärsmodellen, menar Mattias Hansson:

– Nej, den ger ekonomiska fördelar inom EU men fungerar i hela världen.

Fakta

Tilll final i Red Herring top 100

Innotel är med som finalist i Red Herrings utmärkelse Top 100 Europe, som listar de mest spännande startup-företagen. Här är några av de saker i den svenska OTT-tjänsten som har gjort intryck på juryn: • passar med alla befintliga mobiloperatörer och simkort – krävs inget travel-sim • kan köras med kundplacerad växel, molnväxel, centrex eller utan växel • flexibel nummervisning som ger möjlighet att visa mobilnumner, fast anknytningsnummer eller hemnummer • bättre ljudkvalitet än andra OTT-tjänster, exempelvis Skype och Viber som kräver bra ip-uppkoppling • fungerar överallt där det finns mobiltäckning • ger stora besparningar för alla samtal till utlandet men även roamingsamtal i utlandet.

Senaste artiklarna

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Telekom idag

Telekom idag Premium

Nyhetstjänsten för dig som jobbar med professionell kommunikation. Nu med nya nischade nyhetsbrev för ditt intresseområde och utbildnings-tv.