Smartphones spräckte telekombudget 2012

Affärer Budgeten för data och telekom överskreds hos var fjärde svenskt företag under 2012. Det är mobiliteten som är boven.

Smartphones spräckte telekombudget 2012

Den snabba utvecklingen på marknaden för smartphones, surplattor och nya sätt att arbeta mobilt har sitt pris. Det visar den företagarpanel som Tele2 Business genomfört, där man tillfrågat 632 data- och telekomansvariga på svenska företag under februari.

Ökade klientkostnader och kostnader för mobil data är de främsta orsakerna till att 25 procent av företagens telekombudgetar spräcktes 2012. Resultatet är likvärdigt med det som de svenska cheferna vittnade om för 2011. Även då var det ökade kostnader för smartphones som gjorde att företagen överskred budget.

– Vi kan se en oerhört snabb teknikutveckling, både avseende nät och mobila arbetsverktyg som telefoner och surfplattor. Nya kraven kan därför vara svåra att ta höjd när budget sätts i företagen i början av ett verksamhetsår, säger Anders Långsved, ansvarig på Tele2 Business.

Inför 2013 har 20 procent av företagen ökat budgeten för data och telekom, 63 procent ligger kvar på samma nivå som 2012 och 18 procent har fått skära ner.

Fakta

Här drar det iväg

Vilka är de främsta orsakerna till att ni haft ökade kostnader (flerval)? 1. Ökade klientkostnader till följd av fler smarta mobiler: 38 procent 2. Ökade abonnemangs- och trafikkostander på grund av växande mobilsurf: 38 procent 3. Andra investeringar för ökad mobilitet bland användarna: 28 procent 4. Investeringar i infrastruktur: 24 procent 5. Fler anställda: 20 procent 6. Ökade konsultkostnader: 13 procent 7. Ökade supportkostnader: 12 procent 8. Nya utvecklingsprojekt: 10 procent 9. Investeringar i säkerhet: 8 procent 10. Ökade kostnader till följd av outsourcing: 3 procent

Senaste artiklarna

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Telekom idag

Telekom idag Premium

Nyhetstjänsten för dig som jobbar med professionell kommunikation. Nu med nya nischade nyhetsbrev för ditt intresseområde och utbildnings-tv.