Smartphones utan nonsens

Smartphone Från ingenstans dyker det upp en ny mobiltillverkare, Kazam. I mitten av september ska de visa upp den första laddningen smartphones på ren Android.
Telekom idag har talat med Frank Jensen, Kazams operativa chef för Norden, på plats i Kina för att övervaka produktionsstarten.

Smartphones utan nonsens

Ti: Varför behövs det ytterligare en mobiltillverkare?

– Vår grundidé är ”no nonsens”. Många andra är upptagna med att skapa ett universum runt sin produkt och lägger mycket resurser på det. Vi vill hellre återinvestera pengarna i produkten som sådan och erbjuda kunderna en bra service och support. Det kan bli ”disruptive” på marknaden.

Ti: När lanseras Kazams första smartphones?

– Planen är att lansera den 18 september. Under 2013 ska vi släppa åtta, nio produkter. De täcker in alla segment, från insteg till flaggskeppsmodeller, och kommer att köras på en ren version av Android.

Ti: Hur ser Kazam på företagsmarknaden?

– Mycket seriöst. Vi sätter ihop en sla-produkt för företagskunder, som gör att man snabbt får service eller en ny mobil om det skulle hända något. Men när det gäller mdm och backup av enheter tycker vi att andra aktörer kan göra det bättre. Vi har redan skrivit avtal med en stor nordisk systemintegratör som vill ta ett helhetsansvar.

Ti: Vilka säljkanaler arbetar ni med i Sverige?

– Vi har klart med en paneuropeisk distributör som inte är offentlig än och har redan sålt in till och förhandlar med en räcka kanalpartners även i Sverige. Alla kommer att få tillgång till våra produkter: operatörer, åf-kedjorna, systemintegratörer och VAR:s.

Fakta

Folket bakom Kazam

Det är ett gäng riktigt erfarna mobilrävar som dragit igång och nu leder Kazam. Grundare är vd Michael Coombes och James Atkins, som bland annat arbetat hos HTC.

Nordenchefen Frank Jensen har bland annat haft flera ledande positioner hos distributören Brightpoint. Han lärde känna Michael Coombes när han arbetade med globala konton hos Nokia Enterprise.

Frank Jensen får stöd av två medarbetare i den nordiska organisationen. Tomas Faber har anställts som affärsutvecklingschef. Han har arbetat för Dangaard Telecom, Brightpoint och Atea. Claus Pedersen blir säljchef för Norden. Han har tidigare arbetat på TDC, Benq-Siemens och Brightpoint.

Utvecklingsteamet med ett 50-tal personer sitter i Kina och har varit involverat i flera andra Android-baserade smartphone-projekt.

Senaste artiklarna

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Telekom idag

Telekom idag Premium

Nyhetstjänsten för dig som jobbar med professionell kommunikation. Nu med nya nischade nyhetsbrev för ditt intresseområde och utbildnings-tv.