Snabb 5g-telefon, men lite för dyr

Test Oneplus 8 pro 5G var en av de första 5g-telefonerna på marknaden. Efter att ha haft den ett tag i testlabbet har vi nu utvärderat denna snabba lur.

Snabb 5g-telefon, men lite för dyr

Oneplus är en kinesisk tillverkare som funnits i sju år. De har varit kända för att leverera snabba telefoner till låga priser, men 8 Pro 5G kostar ju 9000 exklusive moms och det är inte lågpris direkt.

Någonting är fel

Du är inloggad som prenumerant hos förlaget Pauser Media, men nånting är fel. På din profilsida ser du vilka av våra produkter som du har tillgång till. Skulle uppgifterna inte stämma på din profilsida – vänligen kontakta vår kundtjänst.
Telekom idag premium

Läs vidare – starta din prenumeration

  • Tillgång till vår digitala Premium-tjänst om professionell kommunikation.
  • Nischade nyhetsbrev för Professional och Contact Center.
  • Få tillgång till alla avsnitt i vår utbildnings-tv om Teams-telefoni, SD-Wan och Chattbotar.
  • Sex papperstidningar om året med tydligt fokus på Telekom-branschens viktigaste frågor.
Redan prenumerant?

Vi börjar istället med snabbheten. Under skärmen finns Qualcomm-chippet Snapdragon 865, som är bland de vassaste på marknaden. Det är bättre drag här än hos Samsung Galaxy S20 och Huawei P40 Pro, men sämre än Iphone 12 som du nyss läste testet av.

Utöver chippet så är skärmen snabb på två sätt, dels är det 120 Hz uppdatering mot tidigare normala 60 Hz och dels är pekfunktionerna de snabbaste vi upplevt. Oneplus låter användaren köra med maximal skärmuppdatering även i maximal upplösning – och det är inte helt skonsamt mot din batteritid.

Batteriet är på 4510 mAh, vilket är väl tilltaget om du gör inställningar som sparar lite kräm. Vi behöver ladda telefonen efter ungefär 1,5 dagars normal användning, och lite snabbare såklart om vi streamar mycket video i hög upplösning.

Fakta och betyg

Oneplus 8 Pro 5G

Operativsystem: Android 11, Oxygen 11.
Processor: Snapdragon 865.
Minne: 8/12 GB.
Lagring: 128/256 GB.
Skärm: 6,8 tum oled, 1440 x 3168 bildpunkter.
Kameror: 4 st bak (48+48+48+5 MP) och 1 fram (16 MP).
Anslutningar: Usb c.
Data: 2g, 3g, 4g, 5g, wifi 6, bluetooth 5.1, nfc, a-gps.
Batteri: 4510 mAh.
Övrigt: Ansiktsigenkänning, fingeravtryck, trådlös laddning både in och ut, IP68.
Storlek: 165 x 74 x 8,5 mm.
Vikt: 199 g.
Pris: Från 9000 kronor exkl moms.

Betyg: 7,4
Prestanda: 8
Kvalitet och design: 8
Användarvänlighet: 8
Innovation: 7
Prisvärde: 6

En ny grej för Oneplus med den här modellen är möjligheten till trådlös laddning. Det har vi inte testat, men rapporter från andra mediesajter ger det godkänt betyg. Vi har använt den medföljande snabbladdaren som är effektiv, samt också testat funktionen för att ladda andra enheter trådlöst från 8 Pro.

Värt att nämna är också högtalarna i luren. De har ett klart över snittet-ljud för att lyssna på musik i de flesta genrer. Vi är också nöjda med ljudet i mikrofon och högtalare när vi pratar i telefon.

Trådlös laddning, påkostad skärm, många kameror och hög ip-klassning är det som driver upp priset jämfört med Oneplus tidigare modeller.

9000 är nära nog ett flaggskeppspris och för det får man en mycket bra telefon i toppklass. Vi har många gånger under testet jämfört den med Xiaomi Mi10T 5G som vi testade för några veckor sedan – som har ett pris som ligger nära hälften av 8 Pro. Prestandan är vassare här, men knappast dubbelt så bra.

Senaste artiklarna

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Telekom idag

Telekom idag Premium

Nyhetstjänsten för dig som jobbar med professionell kommunikation. Nu med nya nischade nyhetsbrev för ditt intresseområde och utbildnings-tv.