Snabb satellit-uppkoppling bara några månader bort

Uppkoppling Oneweb har nu över 250 satelliter uppe runt jorden. Innan årsskiftet ska man vara redo att erbjuda höghastighetsuppkoppling till alla över den 50:e breddgraden.

Snabb satellit-uppkoppling bara några månader bort

Igår skickades ytterligare 36 satelliter upp från Ryssland. Med 254 satelliter i omloppsbana kring jorden är Oneweb redo att ta de sista stegen för att utmana fiber och mobilnät med uppkoppling som inte störs av berg, dalar eller dyr utbyggnad till ensliga ställen.

Någonting är fel

Du är inloggad som prenumerant hos förlaget Pauser Media, men nånting är fel. På din profilsida ser du vilka av våra produkter som du har tillgång till. Skulle uppgifterna inte stämma på din profilsida – vänligen kontakta vår kundtjänst.
Telekom idag premium

Läs vidare – starta din prenumeration

  • Tillgång till vår digitala Premium-tjänst om professionell kommunikation.
  • Nischade nyhetsbrev för Professional och Contact Center.
  • Få tillgång till alla avsnitt i vår utbildnings-tv om Teams-telefoni, SD-Wan och Chattbotar.
  • Sex papperstidningar om året med tydligt fokus på Telekom-branschens viktigaste frågor.
Redan prenumerant?

Svenske telekomveteranen Per Borgklint är sedan april kommersiellt ansvarig för satellitskommunikationsföretaget Oneweb.

– I Q4 kommer vi att driftsätta satelliterna och börja erbjuda våra tjänster kommersiellt. Vi söker nu partnerskap med telekom- och bredbandsoperatörer i Norden för att nå ut med våra tjänster till företag och privatpersoner, säger han.

Vad är unikt med er tjänst?

– Det finns fler som erbjuder satellituppkoppling där vi är en av de största, men tittar man jämfört med fiber och mobilnäten så finns vi ju överallt från den 50:e breddgraden och upp till Nordpolen. Eftersom man inte behöver basstationer på backen så passar våra tjänster väldigt bra där man inte har uppkoppling idag på ett bra sätt, till exempel inom sjöfarten och i flygplan.

50:e breddgraden ligger i höjd med Tyskland, och viktiga områden för Oneweb beskrivs som Storbritannien, Kanada, Alaska, Norra Europa, Grönland och Arktiska regionen. Många relativt glest befolkade områden där tillgången till snabbt internet idag är begränsad.

Ser du er som en konkurrent till fiber och mobil uppkoppling?

– Konkurrens är bra och driver på utvecklingen och det finns plats för fler, både inom satelliter och övriga sätt att få till uppkoppling. 3 miljarder människor saknar bra uppkoppling. Vi är unika på många sätt med vår lösning med satelliter, men vi kan också fungera som backbone i någon annans lösning. Man kan säga att vi är ett komplement till 5g, men jag säger hellre att vi är ett komplement till hela den digitala utvecklingen.

Vilka branscher kommer först att använda era tjänster tror du?

– Det finns ett stort intresse för att använda de här tjänsterna och det kommer både från företag och för sjöfart. Vi har också gjort tester med flera bilmärken som har fungerat bra. Generellt kan man säga att vi har varit lite långsamma i Norden och vi har fokuserat mycket på Kanada och Alaska där det finns en enorm efterfrågan. All vår kapacitet kommer att användas snabbt.

Oneweb ägs till största delen av den brittiska staten. Om ett år räknar man med att ha över 600 satelliter uppe i luften. Och därmed en större kapacitet att leverera uppkoppling.

Senaste artiklarna

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Telekom idag

Telekom idag Premium

Nyhetstjänsten för dig som jobbar med professionell kommunikation. Nu med nya nischade nyhetsbrev för ditt intresseområde och utbildnings-tv.