Snabbast men långsam i starten

Ascend D quad är snabbaste telefonen i världen hävdar Huawei. Om modellen fortfarande är det när den når butikerna är mer osäkert.

Snabbast men långsam i starten

Tidigare i vinter lanserade Huawei sin nya smartphonefamilj Ascend som innehåller rekordtunna Ascend PS. På söndagseftermiddagen premiärvisades ytterligare en gren i familjen med tillägget D, vilket ska utläsas Diamond. Här är det prestanda som fått vara viktigare än utseendet. Toppmodellerna Ascend D quad och Ascend D quad XL, som är identiska i allt utom batterikapacitet, tjocklek och vikt, uppges vara värdens snabbaste telefoner hittills.

Egen quad-processor

Istället för att förlita sig på Qualcomms fyrkärniga Tegra 3-processor, som många andra tillverkare kommer att utrusta både telefoner och plattor med i år, har Huawei utvecklat en helt egen. Den ska inte bara vara ordentligt mycket snabbare utan också betydligt strömsnålare. Tillsammans med tillverkarens egna strömsparfunktioner som anpassar prestandan efter arbetsuppgifterna gör det att XL-modellen ska klara upp till tre dagars normalanvändning utan påfyllning från vägguttaget. Vanliga D quad får nöja sig med mer vanliga 1-2 dagars batteritid, vilket inte heller är dåligt med tanke på prestandan.

Specialist på spel och film

Förutom fyra kärnor i huvudprocessorn har grafikprocessorn inte mindre än 16 kärnor och Huawei har också valt att gå över till 64-bitars teknik i kommunikationen med minnet. Den som gillar krävande spel eller högupplöst film lär med andra ord få sitt lyssmäte. Kopplad till en extern skärm visar Ascend D quad material i full hd med grymt fint flyt.

Däremot har Huawei inte gett D-modellerna någon monsterskärm utan stannat vi mer vettiga 4,5 tum. Ramen runt skärmen är dessutom minimal så totalt sett blir yttermåtten förhållandevis nätta, bredden mäter bara 64 mm.

Talkvaliteten får ett lyft

Något som brukar få på tok för lite uppmärksamhet från både tillverkare och smartphoneköpare är talkvaliteten i nya telefoner. Men här har Huawei tagit ett föredömligt krafttag, både genom bra komponenter och utsläckning av bakgrundsljud med hjälp av dubbla mikrofoner. Telefonerna har också fått 5.1 ljud från Dolby för film och spel.

Kex och glass så klart

Ascend D-telefonerna kommer att levereras med Android 4, ICS. Allt annat hade dessutom varit minst sagt förvånande. Huawei lämnar originalgränssnittet oförändrat vilket brukar vara fördelaktigt ut uppgraderingsynpunkt. Däremot kan vi räkna med att de skickar med några egna appar för bland annat sociala medier. Riktigt vilka avslöjas dock inte ännu.

En rad andra tillverkare kommer att presentera telefoner för 4g under mobile world congress. Huawei blir dock inte en av dem. En lte-version av Ascend D utlovas visserligen men det blir först tidigast under tredje kvartalet i år.

Blir en lång väntan

Trots att åtminstone vanliga D quad tycks produktionsklar vid kläm och känn-stunden efter presskonferensen dröjer det ändå väl innan den finns till salu. Global säljstart blir i slutet av andra kvartalet och till Sverige kommer den och fetare syskonet först sent i sommar eller tidigt i höst. Om modellen då fortfarande kan titulera sig snabbast i världen återstår att se precis som vad telefonerna då kommer att kosta. Räkna dock med ett pris på omkring 15-20 procent under premiumkonkurrenternas toppmodeller.

Lite tidigare kommer enklaste varianten Ascend D1 som fått nöja sig med en enklare dual core-processor, även om resten av telefonen ska vara identisk med D quad.

Fakta

Ascend D1/D quad/D quad XL

OS: Android 4.0

Processor: 1,5 GHz dual core/1,5 GHz quad core/1,5 GHz quad core/

Skärm: IPS+, 4,5 tum, 1280 x 720 pixlar

Kamera: 8 MP, 1080p video + 1,3 MP

Batteri: 1670mAh/1800mAh/2500mAh

Arbetsminne: 1 GB

Lagringsminne: 8 GB

Mobilnät: 5-bands 3g oct 4-bands gsm

Data: wifi b/g/n, bluetooth 3.0, hspa+ 21 Mbps

Senaste artiklarna

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Telekom idag

Telekom idag Premium

Nyhetstjänsten för dig som jobbar med professionell kommunikation. Nu med nya nischade nyhetsbrev för ditt intresseområde och utbildnings-tv.