Snälla, sluta fokusera på rum för webbmöten

videomöten Telekom idags krönikör Ingella Billquist vill utveckla distansmöten - genom att skippa gemensamma mötesrum.

Snälla, sluta fokusera på rum för webbmöten

Jag sitter en heldag på Microsoft och lyssnar på olika föredrag där person efter person pratar om rum för webbmöten lika självklart som fiskar i vatten. Jag har sett det så många gånger tidigare. Jag märkte hur det skaver och när dagen är slut förvånar det mig att jag känner mig arg.

När jag funderade över skavet så inser jag att det är för att jag känner en obalans. Vi som anmäler oss till denna typ av event är ofta drivna av behov, de som pratar är ofta drivna av sälj. Jag saknar ett helhetstänk med kunden i fokus på riktigt. Pudelns kärna är att alla konstant pratar om webbmöten i rum. Galet. För fakta är att så fort en person inte finns med i samma rum så slutar ett jämlikt möte. Alla personer som någonsin kopplat upp sig i ett möte där flera personer sitter ihop vet exakt vad jag pratar om: snabba repliker, skratt, koppar/tangentbord/papper som låter, prat rakt ut utan att säga sitt namn och i värsta fall någon sent in släntrande som först vid hejdå fattar att det fanns fler.

Så låt mig en gång för alla klargöra detta. Alla möten som inte har alla på samma plats kommer alltid att bli bäst om alla stannar framför sin egen dator. Undantag finns alltid – just för att de är undantag. Men ska alla ha samma förutsättningar i ett möte så behöver alla koppla upp sig på samma sätt. Punkt. På frågan om flera som sitter i samma rum och möter andra i samma rum blir ett undantag svarar jag: Nej. Upplevelsen där någon känner sig utanför minskar men det är två grupper med egna liv.

Förstå mig rätt. Jag är för att man sätter upp en enkel webbkamera i alla mötesrum och har en ljudkälla på bordet. Webbmöten i rum är en möjliggörare till effektivare kommunikation, det kortar ledtider och ökar kvalité. En slipad mötesledare tar in alla personer i ett möte och ser till att webbkameran är på. Medvetna rumpersoner kopplar upp sig utan ljud och synliggör sig. Proffsen sätter en dator/föremål vid en tom plats för varje virtuell deltagare. Det går att ha bra webbmöten i rum men vi ska inte inbilla oss att vi för den sakens skull har ett möte på samma villkor.

Så vad saknade jag den där dagen med fokus på digitalt samarbete? Det självklara är motpolen till rum för webbmöten. Men ännu mer en dag som planerades för målgruppen som i detta fall bestod av många med en vardag av: mycket digitalt arbete, hög beläggning på bokningsbara mötesrum, arbetsmiljö där många sitter ihop, mycket möten. Jag skulle älskat ett fördjupat fokus på ”så här kan ni tänka och jobba kring digitalt samarbete”. Nummer ett är att jobba med sin möteskultur, men som stark tvåa kommer enmansplatser. Det är dags att börja prata ”holkar”. Ljudisolerade ståbås med wifi, litet bord och strömkälla. Ståplatser som håller rumskidnappare borta. Allt som behövs är en extra kvadratmeter. Att få in detta på kontor frigör fysiska rum, ökar kvalitén i webbmöten och ger plats för det där telefonsamtalet.

Efterlysning! Ni företag som säljer mötesholkar, ge er till känna. Ta er in på företagsseminarier för här finns det kunder. Seminariearrangörer, ta in dessa företag på era event och låt oss kunder få känna hur det känns att stå i olika typer av holkar. Släpp fram talare som belyser detta för nu har jag hört nog om alla, ofta lite väl dyra, rumslösningar för webbmöten. Jag lovar att ställa upp som talare om jag kan. För det är dags att sätta målgruppen först på allvar om vi vill att ”Sverige ska vara bäst i världen på att använda digitaliseringens möjligheter.” (Näringsdepartementet, Skr. 2018/18:47)

  • Ingella Billquist är krönikör på Telekom idag. Hon jobbar som   Collaboration Manager på Axel Johnson International. Tidigare jobbade hon med it på NCC. 

Senaste artiklarna

Telekom idag

Telekom idag Premium

Nyhetstjänsten för dig som jobbar med professionell kommunikation. Nu med nya nischade nyhetsbrev för ditt intresseområde och utbildnings-tv om aktuell teknik.