Håll dig uppdaterad med vårt kostnadsfria nyhetsbrev

Varje vecka får du en sammanfattning av de senaste nyheterna direkt till din inkorg.

Registrera dig

Snart dags för snabbsurf längs järnvägarna

Mobilitet 1 juli kan mobiloperatörerna slå igång 4g- och 3g-näten längs de svenska järnvägarna. Tågoperatörerna ligger i fas med att installera de skyddsfilter som krävs för att de publika näten inte ska störa järnvägens kommunikationsnät gsm-r.

Snart dags för snabbsurf längs järnvägarna

1. Är frågan löst? Kommer mobiloperatörerna kunna använda sig av 900 MHz-bandet längs de svenska järnvägarna från 1 juli?

– Absolut. Begränsningarna i tillståndsvillkoren för operatörerna förlängdes förra året, men 1 juli i år försvinner begränsningarna och de får rätt att slå på trafiken i näten. Och det räknar vi med att de gör, men exakt hur det går till får operatörerna själva svara på, säger Jonas Wessel, chef för spektrumavdelningen på PTS.

2. Vad är det som hänt och som gjort att man nu löst frågan?

– Vi stod till stor del inför ett problem som upplevdes som olösligt förra året. Men att näringsdepartementet satte upp en styrgrupp för att arbeta med att lösa frågan har gjort att alla gemensamt arbetat för att komma till en lösning.  Det har tillförts tid och pengar, näringsdepartementet har tillsatt tid och pengar för installation av skyddsfilter. 

3. Hur viktigt är det att frågan är löst? 

– Om man tittar på hur situationen såg ut för ett år sedan stod vi inför ett läge där alla tåg skulle bli tvungna att stanna, vilket alla förstås velat undvika. I våra tillståndsvillkor har vi tidigare haft en effektbegränsning men den restriktionen hävs nu av sig själv. Det är en ganska bred korridor längs järnvägen som inte kunnat användas tidigare, men nu kan det användas och det gäller både landsbygd och stadskärnor. 

4. Vad innebär det för användarna, gemene man? 

– Det innebär att mobiloperatörerna kan slå på högre effekt inom järnvägskorridorna och förhoppningsvis slår man på 4g- och 3g-, enligt operatörerna är det 1,7 miljoner som bor och verkar inom de här områdena.

 

Kontoret

Samarbete

Whitepaper

Kontaktcenter

Karriär

Telekom idag

Telekom idag Premium

- för dig som behöver full koll på framtidens kommunikation.
Just nu begränsat erbjudande!