Snart en laddare för alla mobiler

En standard för mobiltelefonernas laddare är godkänd. Detta ska minska slöseri och spara på klimatet.

ITU har godkänt en ny energieffektiv mobiltelefonladdare som ska passa alla olika modeller av telefoner från alla tillverkare. Den nya telefonladdaren kommer medföra att tillverkningen av olika typer av laddare för varje telefonmodell minskas. Det kommer också bli möjligt att koppla in sin telefon i vilken tillgänglig laddare som helst, samtidigt som det går mindre energi till själva laddningen.

Den nya standarden bygger på önskemån från branschorganisationen GSMA, där man räknar med en 50-procentig minskning i energiförbrukning när laddaren lämnas standby i jacket. Standarden kommer också att minska antalet överflödiga laddare som varje år avskaffas, hela 51 000 ton, och en ytterligare sänkning på 13,6 miljoner ton växthusgaser varje år.

– Det här är ett viktigt steg för miljön som samtidigt är bra för mobiltelefonanvändningen. Universiella laddare är förnuftigt och jag ser fram emot att se dem även inom andra teknikområden, säger Malcom Johnson, ITU Telecommunication Standardization Bureau.

Senaste artiklarna

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Telekom idag

Telekom idag Premium

Nyhetstjänsten för dig som jobbar med professionell kommunikation. Nu med nya nischade nyhetsbrev för ditt intresseområde och utbildnings-tv.