Snart kan din tapet agera mobilmast

5g En osynlig mast som ger täckning överallt. Forskare på KTH håller tillsammans med Ericsson på att ta fram antenner som kan placeras i princip var som helst.

Snart kan din tapet agera mobilmast

Tänk dig att få en mobilmast som tapet. Detta är en av möjligheterna i framtiden, det menar forskaren Emil Björnson vidd KTH som tillsammans med Ericsson driver ett projekt om att ta fram små antenner. Detta för att kunna realisera en av 5g-teknikens många löften. Nämligen det om högre hastigheter och lägre energiförbrukning.
– Att basstationer är stora är för att de är placerade så långt borta från mobilanvändaren. Det är som att jämföra strålkastare på en fotbollsplan med en läslampa på ett skrivbord. Båda lyser upp så du ser vad du ör, men på olika avstånd. Kan man flytta antennerna närmare mobilanvändaren går det åt mindre energi och mer data kan föras över snabbare, säger han.

Lösningen, en remsa med massa små antenner, kallar Emil skämtsamt för ”mobilmast på löpmeter” – ger en helt ny verklighet. Istället för gamla basstationernas mekaniska inställningar (rikta åt ett håll) så kan den nya tekniken rikta in sig mot mobilanvändare elektroniskt. Detta genom att olika antenner skickar signaler, fast med olika tidsfördröjningar – något som gör att signalerna kommer fram samtidigt.

Idén kom från diskussion om kabeldragning

Själva idén kom i en diskussion om kabeldragning. Närmare bestämt om hur man bäst skulle dra fiber till nya antenninstallationer.
– Om vi ändå ska dra kabeln, kan vi inte samtidigt stoppa in ett antal antenner på vägen också? Detta projekt är en vision om hur det kan fungera om fem-sex år. Att bygga fler basstationer inomhus, med mobilteknik istället för wifi. En bra idé eftersom wifi inte är utvecklat för mobilitet och inte hanterar rörelse lika bra, säger Emil.

Intelligenta reflekterande ytor

De närmaste åren kommer Emil Björnson fortsätta arbeta med små mobilantenner. Han ser flera möjliga forskningsinriktningar.
– Det handlar om att sprida ut antennerna. Remsorna är ett sätt, ett annat är ett antal antenner monterade över en hel fasad. Med nya geometriska former kan nya fysikaliska fenomen utnyttjas, och det är enklare att fokusera signalerna mot mobilanvändarna.

En annan inriktning Emil Björnson ska jobba med är det som kallas för ”intelligenta reflekterande ytor”. En variant av signalförstärkare som blir av särskilt intresse vid högre överföringsfrekvenser, något som 5G använder.
– Täckningen blir känsligare när 5G används. Det som är bra med de här ytorna, eller elektroniska speglar som man också kan kalla dem, är att de lyssnar och skickar vidare signalerna samtidigt. Det är skillnaden mot till exempel wifi-repeaters som inte är lika snabba. De här reflekterande ytorna är en av de mest hajpade koncepten i nästa generations mobilnät, 6G.

Senaste artiklarna

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Telekom idag

Telekom idag Premium

Nyhetstjänsten för dig som jobbar med professionell kommunikation. Nu med nya nischade nyhetsbrev för ditt intresseområde och utbildnings-tv.