Snart slipper vi pillet med sim-kort

Mobilitet Med smartklockan Gear S2 Classic 3G blir Samsung först med en uppkopplad enhet för konsumenter där det fysiska sim-kortet bytts ut mot ett inbyggt chip, ett så kallat esim.

Snart slipper vi pillet med sim-kort

Esim, eller embedded sim som förkortningen ska läsas ut, finns redan i olika iot-tillämpningar men då handlar det om lösningar som skräddarsytts för en viss operatör. Det unika med Samsungs nya klockaGear S2 Classic 3g, som inte är så speciell i övrigt, är att det är den första mobila pryl som fått ett esim som följer branschorganisationen GSMA:s specifikationer och som utvecklats och testats tillsammans med en stor grupp mobiloperatörer, däribland Telia. Användaren ska därmed kunna ladda ner sin operatörs sim-kort direkt till klockan och slipper pilla med kort och luckor. Att inte behöva ha ett öppningsbart fack för sim-kortet ger så klart också tillverkaren större frihet när det gäller designen av mobila produkter.

Något datum för när Gear S2 Classic 3g kommer gå att köpa har vi inte fått ännu men därmot har Samsung meddelat att den kommer att kosta 4 500 kronor inklusive moms.

När proppen nu är ur för esimkan vi räkna med att fler produkter kommer att lanseras inom kort men vilka svenska operatörer vid sidan av Telia som kommer att vara redo att aktivera esim redan när Samsung-klockan dyker upp i butik låter vi vara osagt.

Senaste artiklarna

Telekom idag

Telekom idag Premium

Nyhetstjänsten för dig som jobbar med professionell kommunikation. Nu med nya nischade nyhetsbrev för ditt intresseområde och utbildnings-tv om aktuell teknik.