Sneglar åt företagen

Internettelefoni är hett just nu. Allt fler företagsanvändare intresserar sig för fenomenet med gratis telefoni via internet. Svenska Woize arbetar med att ta fram en lösning för småföretag.

Sneglar åt företagen

Att internettelefoni är högst upp på analysföretaget Gartners hype-kurva borde ju inte förvåna. Särskilt inte sedan Ebays köp av Skype offentliggjorts. Dessutom vimlar internet av aktörer som vill erbjuda gratis telefoni inom den egna gruppen och gärna med möjlighet att ringa ut till det publika nätet.

Svenska Woize, med rötter i från Luleå, lanserade sin telefoni-tjänst i december 2004.

– På nio månader har vi fått över 41 000 användare, säger vd Anders Halldin, som hävdar att de var före Skype med att komma in och ut på det publika telenätet. Det beror på att Woize redan från start hade en annan infrastruktur än Skype och aldrig tänkt att enbart användas för dator till dator-kommunikation.

Lockad av företagen

Att inte bara privatanvändare intresserar sig för internettelefoni har Woize tagit fasta på. De arbetar med att ta fram en lösning som riktar sig till små- och medelstora företag. Det blir en programvarubaserad telefonitjänst med växelfunktion.

– Allt som krävs är bredbandsuppkoppling. Företaget behöver ingen hårdvara, vilket också är tjusningen, säger Anders Halldin, som inte vet när tjänsten kommer att vara färdig att lanseras.

Målsättningen är dock att få ut en företagstjänst inom det närmsta året. Tills dess hoppas Woize att Skype-affären för med sig något gott till resten av branschen.

– Det skapas ett sug efter internettelefoni just nu. Vi får försöka springa med i fartvinden.

Senaste artiklarna

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Telekom idag

Telekom idag Premium

Nyhetstjänsten för dig som jobbar med professionell kommunikation. Nu med nya nischade nyhetsbrev för ditt intresseområde och utbildnings-tv.