Snyggare blir det inte

Android Ingen annan mobiltillverkare kan som HTC utmana Apple om designtronen. Nya One är sällsynt snygg att vila ögonen på och lika skön att hålla i handen.

Snyggare blir det inte

Det tog mycket längre tid än HTC tänkt sig att få ut One i butikerna och när det här skrivs är telefonen fortfarande svår att få tag på. Men den som väntar på något gott väntar aldrig för länge och One är väl värd att vänta på. Inte minst för att det är en av de absolut snyggaste och mest välbyggda telefoner som landat på redaktionen. Formspråket bär ett tydligt HTC-dna men har här lyfts ytterligare flera snäpp. Till det bidrar inte minst den välvda baksidan i aluminium och ett skärmglas som sträcker sig ända ut till kanten. Riktigt snygga är också de borrade småhålen uppe och nere på framsidan av telefonen, vilka både ger One egen karaktär och döljer ett par välljudande(!) stereohögtalare.

Snygg startskärm irriterar

Lika snyggt ser det ut när vi slår på telefonen och möts av HTCs nya startskärm Blinkfeed, som är något av ett mellanting mellan de aktiva panelerna i Windows Phone och tjänsten Flipboard. Här samlas nyheter med statusuppdateringar från sociala medier och information från kalendern. Tyvärr blir det mest ögongodis då svenska medier med undantag av Metro saknas helt i listan över valbara nyhetskällor. Någon möjlighet att komplettera med vanliga rss-flöden finns inte heller. När nyhetens behag lagt sig slipper vi helst Blinkfeed men irriterande nog går den inte att stänga av helt. Med lite träning går funktionen i alla fall att undvika om man nu inte gillar den.

One fattar svenska

HTCs egna gränssnitt Sense är i övrigt mer nertonat än tidigare men skiljer sig ändå en hel del från standard-Android, även om det mer handlar om yta än funktion. Något vi saknar är möjligheten att slå på och av mobildata, wifi och annat direkt från aktivitetslisten. Visst behövs det bara ett extra tryck på skärmen men ändå. Riktigt bra är i alla fall gränssnittet för användning i bilen. Förutom att ge tydlig och enkel åtkomst till de viktigaste funktionerna så att man kan hålla koncentrationen på vägen erbjuder det faktiskt också röststyrning på svenska. Lika kunnig som Apples Siri är inte kvinnorösten i One men hon förstår vem jag vill ringa eller vart jag vill ha hjälp att hitta och det räcker långt. Några få välvalda ord om skärmen är också på sin plats: lysande, utomordentlig, fantastisk. Bättre än så här blir det inte 2013 och jämfört med Sonys Xperia Z som vi testade i förra numret är det minst en nivå upp när det gäller färger och betraktningsvinkel.

Ljusstarkt men detaljlöst

Trots att HTC slagit på stora trumman når kameran inte upp i samma klass som skärmen. Extra stora pixlar i bildsensorn gör det möjligt att fånga upp mer ljus än normalt vilket gör att One producerar hyggliga bilder där konkurrenterna helt går bet. Dessvärre har tillverkaren samtidigt offrat detaljkvaliteten i bilderna. Vid normal belysning är slutresultatet mediokert och inget att skryta med i premiumklassen. Högupplöst video presteras däremot utan anmärkning. Tyvärr har HTC också lyckats få till en rörig kameraapp där det både är lätt att trycka fel i inställningsmenyn och att välja fel mellan foto och video. Integration med Dropbox gör det lätt att i bakgrunden skicka bilderna till molnet men vi hade gärna sett att det funnits större utrymme att själv välja lagringstjänst. Det gäller även i förinstallerade Polaris Office som inte heller kan ansluta till dokument hos andra tjänster.

Trångt om saligheten

Nu ingår visserligen hela 25 GB lagringsutrymme hos just Dropbox och med tanke på att det inte går att utöka det inbyggda minnet på 32 GB lär det behövas. Dessvärre gäller prenumerationen bara itvå år, sedan får man börja betala. Fotofunktionen Zoe är mest fånig. Den spelar in några sekunders video tillsammans med en stillbild vilket ska ge lite mer fart åt bildgallerit. Mer praktiskt är att man samtidigt får möjlighet att bland annat para ihop de snyggaste ansiktsuttrycken i en gruppbild. Att sätta slutbetyget är inte helt lätt, ögonen skriker 10 och hjärtat håller med merparten av tiden. Hjärnan invänder att det trots allt finns utrymme för förbättringar både här och där även om tekniken ligger på topp. Det får bli en superstark 9:a och lite hjärtesorg.

Fakta

HTC One

Plus Formgivningen Skärmen Ljudet Minus Blinkfeed Inget stöd för 4g i 900Mhz-bandet

Fakta

Betyg

9 av 10


Fakta

Fakta

Pris: 4 850 kronor plus moms

Typ: fyrbands-gsm, fyrbands-3g, trebands-4g

Mått: 137 × 68 × 9,3 mm

Vikt*: 143 g

SAR-värde: 0,86 W/kg

Display: 4,7 tum, full hd

Data: gprs/edge, umts, hspa 42 Mbit/s, lte 100 Mbit/s, a-gps, wifi a/ac/b/g/n, tethering

Anslutning: 3,5 mm ljud, usb 2.0 med mhl, bluetooth 4.0, dlna, nfc, miracast, ir-fjärrkontroll

Röststyrning: ja, svensk

Meddelande: sms, mms, e-post (pop, imap, Exchange active sync, Gmail m fl), Twitter, Facebook, Google+

Telefonbok: dynamisk, synkronisering med Exchange, Google, Facebook m fl

Övrigt: Quad core-processor 1,7 GHz, 2 GB arbetsminne, 32 GB lagringsminne, 4-megapixelkamera, 1080p-video

Max taltid*: 3g: 16,8 tim

p>Max standbytid*: 3g: 496 tim

4g: 500 tim

Operativsystem: Android 4.1.2 med HTC Sense 5

Senaste artiklarna

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Telekom idag

Telekom idag Premium

Nyhetstjänsten för dig som jobbar med professionell kommunikation. Nu med nya nischade nyhetsbrev för ditt intresseområde och utbildnings-tv.