Sofia Ahlmark Hyvärinen: Hållbarhet och säkerhet står högt upp på agendan

Trend 2023 Tre trender kommer att påverka Telekom-branschen – både i år och de kommande åren. Det slår Tele2:s chef för företagsaffär fast i sin trendspaning för 2023.

Sofia Ahlmark Hyvärinen: Hållbarhet och säkerhet står högt upp på agendan

Sofia Ahlmark Hyvärinen börjar närma sig sitt andra år som chef för Tele2:s företagsaffär. Förra året var hon trendspanare på Telekom idags heldagsevent Connect – och därför är hon ett självklart namn att ingå i vår serie med trendspaningar inför 2023.

Någonting är fel

Du är inloggad som prenumerant hos förlaget Pauser Media, men nånting är fel. På din profilsida ser du vilka av våra produkter som du har tillgång till. Skulle uppgifterna inte stämma på din profilsida – vänligen kontakta vår kundtjänst.
Telekom idag premium

Läs vidare – starta din prenumeration

  • Tillgång till vår digitala Premium-tjänst om professionell kommunikation.
  • Nischade nyhetsbrev för Professional och Contact Center.
  • Få tillgång till alla avsnitt i vår utbildnings-tv om Teams-telefoni, SD-Wan och Chattbotar.
  • Sex papperstidningar om året med tydligt fokus på Telekom-branschens viktigaste frågor.
Redan prenumerant?

Hur är läget i Telekom-Sverige just nu?

– Marknaden börjar gå tillbaka till ett nytt normalläge efter pandemin. Vi ser en större aktivitet hos våra kunder med uppstart av nya initiativ och projekt, även marknaden i sig har en större rörelse och aktivitet än tidigare. Samtidigt har vi andra utmaningar i vår omvärld med en hög inflation och oroligheter i världen, vilket innebär att marknaden till viss del är mer avvaktande, säger Sofia Ahlmark Hyvärinen och fortsätter:

– Vi ser också att efterfrågan på nya typer av tjänster inom exempelvis säkerhet ökar på grund av just detta. Givet detta så följer vi såklart noggrant utvecklingen och ser vart marknaden tar vägen under året 2023


Efterlyser fler privata nät-piloter

Vad var det viktigaste som hände i Telekom-Sverige 2022?

– Jag skulle vilja säga att det allra viktigaste som hände under 2022 var att utbyggnaden av 5g i Sverige på riktigt tog fart. 5g kommer innebära helt nya möjligheter för det svenska och internationella näringslivet att på riktigt kunna automatisera och effektivisera sina verksamheter. 

Vad trodde du skulle hända mer av i Telekom-Sverige 2022?

– Fler företag som skulle vilja genomföra piloter eller tester inom privata 5g-nät. Marknaden är i ett tidigt skede i Sverige givet att det har tagit tid att få fart på utbyggnaden av den nya tekniken.

Vilken utveckling får vi se under 2023?

– Frågor så som hållbarhet och säkerhet står högt upp på agendan för både våra kunder och oss på Tele2. Många organisationer ser inte detta som egna områden längre utan har arbetat in detta i sina strategier och ser detta som en naturlig del av sin verksamhet vilket även vi gör.


5g har tagit fart

Sofia Ahlmark Hyvärinen fortsätter:

–Vi kommer också få följa utvecklingen av nya funktioner inom 5g-tekniken och nya användningsområden som kommer skapas nu när utbyggnaden på riktigt har tagit fart. Vi ser även att många kunder har en tydlig Cloud-strategi och vill ha en partner som kan realisera de behov som finns för att ytterligare digitalisera sina respektive verksamheter.

Till sist. Vilken trend påverkar telekom mest de kommande tre åren?

– Jag kommer tillbaka till att hållbarhet, säkerhet och nya möjligheter inom 5g-tekniken tillsammans med exempelvis fast infrastruktur är de viktigaste trenderna. Allt inom kommunikationen ska hänga ihop och då är det viktigt att välja en leverantör som har möjlighet att leverera en komplett säker och hållbar helhetslösning.

Senaste artiklarna

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Telekom idag

Telekom idag Premium

Nyhetstjänsten för dig som jobbar med professionell kommunikation. Nu med nya nischade nyhetsbrev för ditt intresseområde och utbildnings-tv.