Solnas upphandling överklagas av Borderlight

Upphandling Borderlight anser sig ha blivit orättvist behandlade i Solna stads stora kst-upphandling där Tele2 gick vinnande ur striden.
Affären har överklagats till Förvaltningsrätten.

Solnas upphandling överklagas av Borderlight

I juni gick Solna stad ut med sin kst-upphandling. En stor affär med telefoni, datakommunikation, växel och en multikanalsplattform för det nya kontaktcentret som Solna stad startar i januari. Dessutom gjorde man en egen upphandling, då man inte var avropsberättigade på det statliga kst-avtalet.

Värdet för affären uppges vara ungefär 54 miljoner kronor under fyra år, med möjlighet till förlängning.

Ansvar för helheten

När Telekom idag ringer upp Solna stad och it-chef Dick Dahlström Rösselharth, berättar han gärna om vilken typ av leverantör man sökte.

Dick Dahlstr, öm Rösselharth, it-chef på Solna stad,  inväntar nu domen från Förvaltningsrätten.
Dick Dahlström Rösselharth, it-chef på Solna stad, inväntar nu domen från Förvaltningsrätten.

– Viktigaste för oss var en partner som tar fullständigt ansvar för helheten. Vi vill inte hamna i en lösning med flera olika leverantörer, på grund av tidigare erfarenheter. Affären skulle vara framtidssäkrad, så vi inte blir fast i något, utan ständigt kan utvecklas med nya lösningar som kan tillföra våra användare och medborgare nytta.

Ett konkret och aktuellt exempel är kommunikationen inom omvårdnadssektorn med bland annat maskin till maskin-kommunikation och trygghetslarm:

– På detta område går ju utvecklingen ohyggligt snabbt och det kräver en part som kan hantera dagens behov av digitala trygghetslarm men också kan svara upp mot framtida behov av nya tjänster, som vi inte vet idag vilka de blir.

Saknas uppgifter

Det var fem aktörer som slogs om kst-upplägget. Tele2 gick vinnande ur den striden och tilldelningsbeslutet kom den 7 oktober. Men det dröjde inte många dagar innan beslutet överklagades till Förvaltningsrätten. Överklagande part var en av leverantörerna som föll bort, nämligen Borderlight.

Solna stad skriver i sitt upphandlingsprotokoll att man anser att anbudet från Borderligh brister på flera punkter. Bland annat menar kommunen att leverantören inte kunnat redovisa vilka underleverantörer man har, vilket var ett obligatoriskt krav i upphandlingen. Solna stad kommenterar även med att ”Borderlight AB har endast 9 anställda vilket inte är tillräckligt för att utföra efterfrågad leverans.”

Driftstörningar var orsaken

Detta motsätter sig Borderlight i sin 15-sidiga överklagan. Man påpekar också att en del information i fritextsvar fallit bort för att Visma Tendesign, rapporteringsverktyget där leverantörerna lämnade sina anbud, just för dagen när Borderlight skulle sända in sina kommentera hade driftstörningar. Det gjorde att viss information föll bort.

Borderlight anmärker också på att det ekonomisk mest fördelaktiga priset vägde tungt. Tele2 som vann upphandlingen hade det lägsta utvärderingspriset. Borderlights anbud var lägre men eftersom de diskvalificerats redan innan var de inte med i utvärderingen om priset.

”Processen gå igenom”

I överklagan yrkar Borderlight att utvärderingen ska göras om, om Förvaltningsrätten ej anser att det är rätt vill man i andra hand att upphandlingen helt ska avbrytas och göras om.

Dick Dahlström Rösselhart tar det hela med ro och menar att alla har rätt att få sin sak prövad och nu är det upp till Förvaltningsrätten att ta beslut.

– Att upphandlingar överprövas är en naturlig del i det löpande upphandlingsarbetet. Nu närmast får vi låta den rättsliga processen ha sin gång.

Senaste artiklarna

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Telekom idag

Telekom idag Premium

Nyhetstjänsten för dig som jobbar med professionell kommunikation. Nu med nya nischade nyhetsbrev för ditt intresseområde och utbildnings-tv.