Sonofon tog hem billig 3g-licens

Telenor-ägda Sonofon har blivit tilldelade den fjärde danska 3g-licensen för 533 miljoner danska kronor, ungefär halva priset jämfört med vad de övriga operatörerna fått betala. Telenor äger nu 3g-nät i hela Skandinavien.

Som väntat fick Sonofon ta över den licens som blev ledig när Telia tog över Orange och därmed helt plötsligt stod med dubbla 3g-licenser i Danmark. Priset har ifrågasatts av konkurrenterna TDC, Telia och Tre, som fick köpa sina licenser för över en miljard. Danska IT- og Telestyrelsen hade satt ett utgångspris på 430 miljoner danska kronor för den fjärde licensen. Sonofon/Telenor valde att lägga sig ungefär 100 miljoner över det priset och tog som enda budgivande operatör hem auktionen. Det innebär att Telenor nu kommer att ha ett sammanhängande nät i Danmark, Norge och Sverige.

Företagsmarknaden först

Kraven för licensen är att nätet ska täcka 30 procent av befolkningen 2009 och sedan 80 procent år 2013. Sonofon väljer att i ett första steg inrikta sig på 3g-tjänster för företagskunder. Därefter lanseras tjänster för privatmarknaden. De första tjänsterna ska vara i gång under 2006. Mobilportalen e-go, med över 200 000 besökare i månaden, kommer att användas som utgångspunkt för de mer avancerade 3g-tjänsterna.

Senaste artiklarna

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Telekom idag

Telekom idag Premium

Nyhetstjänsten för dig som jobbar med professionell kommunikation. Nu med nya nischade nyhetsbrev för ditt intresseområde och utbildnings-tv.